Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arne Johansson, är en av initiativtagarna till att Fortet på Hyppeln öppnar igen. Foto: SVT

Fortet på Hyppeln kommer till liv igen

Publicerad

Med hjälp av EU-bidrag har en väg på drygt två kilometer byggts upp till en nästan bortglömd försvarsanläggning från andra världskriget på Hyppeln i Göteborgs norra skärgård. Vår reporter fick komma på en första förhandstitt.

– Här är tänker vi ha ett café med en fantastisk utsikt, säger Arne Johansson, initiativtagare Fortet på Hyppeln.

Han är av tre som kläckte iden för snart tio år sedan att ge Fortet på Hyppeln en andra chans. Det byggdes på 40-talet. En mätstation för 16 man som användes till kanonerna på Björkö och Styrsö. Här är utsikten 43 meter över havet och nu är den tänkt att avnjutas av cafebesökare till sommaren. Men här är även tänkt att öppna ett museum som ska berätta mer om hur avspaningen från Storevale fungerade.

Det är med hjälp av EU-pengar som Fortet blir mer lättillgängligt igen. 1,1 miljoner kostade det för att få till en väg från hamnen upp till en fantastisk utsikt över Göteborgs norra skärgård.

Ärtsoppa står först på menyn

– Det känns otroligt. Nu ser vi fram emot när vi kan öppna serveringen till sommaren och bjuda på ärtsoppa och pannkakor, det är mat som passar in här, säger Arne Johansson, initiativtagare Fortet på Hyppeln.

Planen är även att skapa ett militärhistoriskt museum tillsammans med utomhuscafét på baksidan av fortet. I cirka 60 år användes fortet av det svenska västkustförsvaret. I skarpt läge under andra världskriget då uppgiften var att observera händelserna på havet, och fungera som eldledningscentral för försvaret av Göteborg, även om kanonerna på Björkö och Styrsö aldrig avlossades mer än på övningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer