Planet på bilden är av samma modell som det som störtade. Till höger Kjell Brattfors. Foto: privat

Fortfarande inget spår efter piloterna

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort sökuppbåd letar fortfarande efter de två piloterna som flög från Älvängen och störtade i Östersjön utanför Litauen.

– Jag har inte gett upp hoppet, även om chansen minskar för varje timme som går.

Det säger Kjell Brattfors, ägare till Älvängens flygplats och nära vän till en av piloterna.

Det försvunna flygplanet

Det var i söndags som planet försvann. De två litauiska piloterna hade varit i Danmark och köpt flygplanet och tog sedan svängen om Älvängen.

– De kom hit för att kontrollera planet. Det var i perfekt skick. Vi satt och fikade och sedan flög de vidare, berättar Kjell Brattfors.

Cockpit var tom

Det var tack vare svenska militären som flygplanet hittades igår. De angav en position där de sist siktat planet. Därefter hittades det av Litauiska myndigheter på 124 meters djup, tolv mil från kusten.

– De har varit nere med undervattenskamera och sett att planet var tomt och dörren öppen. Jag tror att de har tagit sig ut med en livbåt de hade med sig.

Litauiska myndigheter söker med både fartyg och flyg.

– De kan ha flutit långt. Allt hänger på om de är torra och om de hann få på sig överlevnadsdräkterna, säger Kjell Brattfors.

– Det är oerhört tungt det här. En av piloterna stod mig nära, vi har flugit mycket tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det försvunna flygplanet

Mer i ämnet