Johanna Holst, Fortifikationsverket Foto: SVT

Fortifikationsverket svarar på kritiken om ökade PFAS-utsläpp i Vättern

Publicerad

– Vi gör miljöprövningar av alla projekt som vi genomför på platsen.
Det säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortfikationsverket, som svar på kritiken från miljögruppen Aktion Rädda Vättern som varnar för ökade utsläpp av PFAS i Vättern.

Aktion Rädda Vättern menar att den planerade dräneringen av flygplatsen i Karlsborg kommer att mångdubbla utsläppen av PFAS-kemikalier i dricksvattentäkten Vättern. Kemikalierna kommer från många års brandövningar med brandskum.

Noggrann prövning

– Vi gör ingenting utan att det har noggrant prövats, säger Johanna Holst, som inte vill kommentera om Fortifikationsverket har någon uppfattning om området borde saneras eller inte.

Utsläppen av PFAS upptäcktes 2014. Varför finns det inget beslut om sanering ännu?

– När det upptäcktes att det fanns PFAS så tog vi hänsyn till det i alla projekt som planeras, så det har också gjort att vissa åtgärder som har planerats sedan länge har fördröjts för att vi ville undersöka ordentligt hur det påverkar.

Hör hennes svar i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer