Fortsatt häktning av terrormisstänkt

Publicerad

Den man i 20-årsåldern som misstänks för stämpling till terroristbrott och grovt vapenbrott häktades på nytt idag. Få nya detaljer blev kända på fredagen – och åklagaren uppger att det kommer dröja innan han kan berätta mer om fallet.

En skillnad mot den förra häktningsförhandlingen var att åklagaren inte längre begärde 20-åringen häktad för grovt vapenbrott.

– Misstankarna om grovt vapenbrott har inte avskrivits. Däremot anser jag att det framkommit ny information som gör att vi inte längre når upp till 'sannolika skäl' vilket krävs för häktning, sa kammaråklagare Henrik Olin till SVT Nyheter Väst.

I övrigt ville Olin inte alls berätta om hur det går i utredningen.

– Jag vill göra det här så noggrant som möjligt. Om jag berättar något nu för att jag inte tror att det kommer att påverka utredningen, så kan det så kan det längre fram visa sig att det visst har en påverkan, och det vill jag undvika.

Advokaten till den misstänkte, Michael Hansson, krävde att hans klient omedelbart skulle släppas ur häktet, eftersom 20-åringen förnekar brott. Under häktningsförhandlingen argumenterade han för varför. Men den delen av föhandlingen stängdes för allmänheten. Och Hansson själv har sedan tidigare belagts med yppandeförbud.

– Jag får inte säga någonting alls om utredningen just nu.

Kan du säga någonting alls om varför ni bestred åklagarens begäran om att din klient ska fortsätta vara häktad?

– Jag kan tyvärr inte gå in på detaljer. Men skälen ligger ju i linje med min klients inställning i fallet, nämligen att han är oskyldig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrortillslag i Västsverige

Mer i ämnet