Julia Färjhage (C), kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet, säger att kommunen inte fått någon information från polisen om terrorkopplingarna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lilla Edet hade ingen kunskap om terrortillslaget

Uppdaterad
Publicerad

I december gjorde SÄPO terrortillslag i Lilla Edets kommun och grep en man. Nu framkommer det att Lilla Edet saknade all kännedom om terrorkopplingarna i kommunen och saknar en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Under en gryningsräd den 13 december slog polisen och Säkerhetspolisen till mot flera adresser i Västsverige. Bland annat i Lilla Edet. En man greps i kommunen och han är häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Nu framkommer det att terrortillslagen kom som en chock för kommunen, det var P4 Väst först med att rapportera.

Redan i december i samband med tillslaget berättade terrorexperten Magnus Ranstorp att det varit känt att det finns kopplingar till jihadistiska miljöer i kommunen.

– Jag blev förvånad. Det tycker jag är tråkigt i sig och det är också ett tecken på att vi måste öka samverkan mellan kommunerna och staten i den här frågan, säger Julia Färjhage (C), kommunstyrelsens ordförande.

Saknade all information

Politikern menar att kommunen inte fått någon information om terrorkopplingarna alls.

– Vi har en mycket god dialog med polisen och har också ställt raka frågor – har vi problem i vår kommun? Behöver vi jobba med de här frågorna specifikt? Och fått nekande svar på det. Det är väldigt problematiskt, säger Julia Färjhage och fortsätter:

– Om det finns en kunskap om att vi har problem i Lilla Edet, men den inte når oss i kommunen så är det väldigt svårt att få till ett framgångsrikt arbete.

Saknar riktig handlingsplan

Lilla Edets kommun saknar också en handlingsplan mot våldsbejakande extremism, trots att alla kommuner uppmanas av Sveriges nationella samordnare att ha det.

– Det har i grunden handlat om att vi inte har resurser till det. Viktigt att framhålla är att det görs väldigt mycket arbete kring detta även om det inte finns nednoterat på ett papper, säger Julia Färjhage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrortillslag i Västsverige

Mer i ämnet