Bilden är tagen från tillslaget i Lilla Edet. Foto: privat

Vittnet: ”Det strömmade in poliser med k-pistar och hjälmar”

Uppdaterad
Publicerad

Vittnet skulle ut och ta en cigarett. Plötsligt fylldes den annars lugna gatan med poliser i hjälmar och med förstärkningsvapen.
– Jag blev först väldigt rädd, säger vittnet Eva Lönnroth Börjesson till SVT Nyheter Väst.

Strax före klockan sju på morgonen stormade poliser in på en lugn gata i Lilla Edet. Målet för insatsen var en butik, uppger ett vittne till SVT Nyheter Väst.

– Jag jobbar mitt emot och skulle gå ut och röka på balkongen. Då ser jag att det bara haglar in poliser med sköldar och k-pistar eller vad det nu var, säger Eva Lönnroth Börjesson.

Enligt henne bröt polisen upp låset till butiken och tog sig in. Sedan dess har polisen burit ut flera saker ur butiken och tagit med sig därifrån.

– De släppte in en hund där också. De tände aldrig upp butiken, utan gick runt därinne med pannlampor.

Enligt Eva Lönnroth Börjesson så ska också en man ha åkt från platsen sittandes bak i en polisbil, men hon är osäker på om det rört sig om ett gripande, eller något annat.

Kommunen bekräftar insats

Under förmiddagen bekräftar Lilla Edets kommun att det har varit en insats i Lilla Edet. De skriver på sin hemsida:

”Säkerhetspolisen har under torsdagsmorgon gjort ett flertal insatser i Västra Sverige, bland annat i Lilla Edet. Det avser förberedelser till terroristbrott. Det här är en polisiär insats och kommunen följer den information som lämnas av Säkerhetspolisen.”

SÄPO vill inte bekräfta

Säkerhetspolisen är fortsatt återhållsam med informationen:

– Det vi har sagt är att vi har gjort tillslag på flera olika platser i västra Sverige. Vi går inte närmare in på geografin än så, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säkerhetspolisen.

Varför väljer ni att inte göra det?

– Det beror på att det är en känslig utredning av ett allvarligt brott. Det är ett arbete som är pågående och Säkerhetspolisen arbetar vidare med underrättelsearbetet.

Både Lilla Edet och Ale kommun skriver på sina hemidor att tillslag ska ha skett i respektive kommun under morgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrortillslag i Västsverige

Mer i ämnet