Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen. Foto: TT

Fortsatt kraftig ökning av covid-19 i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter att öka i Västra Götaland. Under förra veckan konstaterades tusen fler fall än veckan innan. Nu vädjar smittskyddsläkarna – återigen – till befolkningen:

– Stanna hemma, undvik möten och besök på köpcentrum.

Enligt ett meddelande från Smittskydd Västra Götaland syns alltså ingen avmattning, tvärtom. Under vecka 45 konstaterades 4069 fall, vilket var 1087 fler fall än vecka 44.

– Förändrat beteende är vår största chans att hejda smittan. Vi måste ta vårt ansvar. Det är nu var och en av oss har möjlighet att göra skillnad, säger Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Coronaviruset i Västsverige

Han upprepar också vad han sagt flera gånger den senaste tiden:

– Det krävs nu att alla avstår kontakter som inte är nödvändiga.

Sjukhusen belastas

På sjukhusen märks ökningen. Under tisdagen vårdas 157 patienter med corona runt om i regionen. 28 av dem vårdas på IVA.

– Det är en oroande ökning, men det är förväntat att antalet inneliggande ökar när smittspridningen ökar. Därför är det så viktigt att alla följer de skärpta råden. Kan vi minska spridningen i samhället i stort så värnar vi de som kan bli riktigt sjuka i covid-19. Gör allt du kan för att hjälpa till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i samma pressmeddelande.

Så här sa Thomas Wahlberg i samband med att restriktionerna i Västra Götaland nyligen skärptes:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet