Lotti Berntsson har väntat i över ett dygn på akutmottagningen. Foto: Privat / SVT

Fortsatt krisartad situation på akutmottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Situationen är fortsatt krisartad på akutmottagningarna inom Sahlgrenska. Svårt sjuka Lotti Berntsson har väntat i över ett dygn på en brits i korridoren.
– Jag får inte ens medicinerna jag behöver, säger hon.

SVT Nyheter Väst har den senaste veckan rapporterat om kaoset på akutmottagningarna inom Sahlgrenska där plats- och personalbrist gör att patienter fastnar på akutmottagningarna i bland så länge som flera dygn.

Under tisdagsförmiddagen hörde Lotti Berntsson av sig och berättade om dagens läge.

– Jag har legat 36 timmar på en brits i korridoren. Jag får ingen mat och knappt något att dricka. Jag får inte ens medicinerna jag behöver, säger hon.

Kroniskt sjuk

Lotti Berntsson lider av tarmsjukdomen Crohns sjukdom och hon är även hjärtsjuk. När hon fick plötslig yrsel och svimmade sökte hon akut på Sahlgrenska. I stressen fick hon inte med sig medicinerna hon dagligen äter.

– Här är det ingen som ger mig några mediciner, det är knappt någon som tittar på mig, säger hon.

Mediciner fick hon först när hennes mamma kom till sjukhuset och lämnade dem. Men nu börjar Lotti Berntsson bli desperat.

– Det känns som att jag ligger på ett militärsjukhus i ett U-land. Det är patienter överallt och personal springer fram och tillbaka och skriker, säger hon.

Upprepade svimningar gör att Lotti inte ens kan gå på toaletten själv. Under måndagskvällen försökte hon men då slutade det illa.

– Jag ramlade inne på toaletten och slog i huvudet, säger hon.

Ledningen arbetar intensivt

Ingen vi talat med vill uttala sig just om Lotti Berntssons situation. Men under tisdagen satt regionstyrelsen i krismöte med Sahlgrenskas ledning.

HR-chefen inom Sahlgrenska, P-O Blomqvist, berättar att man diskuterar hur man ska lösa situationen både på kort och lång sikt.

– På kort sikt håller vi på att öppna tillfälliga avdelningar i moduler. Där ska vi placera färdigbehandlade patienter som väntar på att tas emot inom deras hemkommuner, säger han.

Totalt ligger patienter motsvarande fyra och en halv avdelning för tillfället inom Sahlgrenska som borde slussas vidare, främst äldre patienter.

Men deras kommuner tar inte emot dem snabbt nog.

– När vi öppnar de här tillfälliga avdelningarna frigör vi vårdplatser och avlastar sjuksköterskor, de patienterna ska kunna vårdas av undersköterskor. Det här ska leda till att patienterna på akutmottagningarna snabbare kommer ut på vårdavdelningarna, säger P-O Blomqvist.

En rad åtgärder ska presenteras

På längre sikt diskuteras en rad åtgärder som ska förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskorna. Det tror ledningen kommer göra att rekryteringen underlättas.

Det kan också bli tal om löneförhöjningar. Eventuella sådana kommer dock att förhandlas mellan parterna.

Läs också: Gravid kvinna avled på Mölndalsakuten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vårdkris

Mer i ämnet