Inspektörerna fick rätta till cirka 40 verksamheter i helgen. Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Inspektörerna: Fortsatt trängsel på uteserveringar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var miljöförvaltningen i Göteborg återigen ute för att få en bild av trängseln på stadens krogar och kaféer.

– Det vi ser är att folk sätter sig för tätt, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

10 inspektörer gjorde kontroller på 90 kaféer och krogar i Göteborg i helgen, nästan hälften av alla kontrollerade verksamheter visade på brister under kontrollerna, men många rättades till när milljöförvaltningen var på plats. Men det samlade intrycket från inspektörerna var att de flesta verksamheterna gör vad de kan för att minska trängsel och ge gästerna möjlighet att hålla trygga avstånd.

– Det är också många verksamhetsutövare som upplever att det är svårt att få gästerna att hålla avstånd. Många sällskap flyttar själva bord närmare varandra och sitter tätt. Där måste alla ta ett större ansvar, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.

Coronaviruset i Västsverige

”Långbord är ett problem”

De cirka 40 verksamheterna som miljöförvaltningen påtalade brister hos visade sig, enligt Angelica Winter, ha mindre allvarliga som snabbt kunde rättas till.

– Det kan vara att man har glömt sätta upp information om avstånd, eller bord som behöver flyttas mer isär. Det var cirka tio verksamheter som hade brustit i sina åtgärder som vi kommer att behöva följa upp, säger hon.

Angelica Winter berättar att vissa restauranger har svårare att rätta sig efter det nuvarande reglementet, det kan röra sig om den fysiska utformningen på lokalen eller till och med möblemanget.

– Tiill exempel långbord är ett problem, där hamnar grupper av gäster nästan automatiskt nära varandra, men det kan också vara att det inte finns rutiner för hur man ska hantera inflödet av gäster till restaurangerna, säger hon.

Inga verksamheter stängs

I dagsläget finns ingen anledning att skicka några rekommendationer om stängning till Smittskydd Västra Götaland säger Angelica Winter, men hon berättar också att nya kontroller kommer att genomföras i helgen.

– Vi har en planerad insats till valborgshelgen, sedan kommer vi säkert att göra uppföljningar på flera verksamheter under helgen, säger Angelica Winter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet