Så här såg det ut i vattnet stenkast från Välens naturreservat i Askimsviken. Till höger omhändertagna fåglar på Kungälvs fågelcenter. Foto: Uno Unger

Fortsatta problem med oljeutsläppet vid Välen

Uppdaterad
Publicerad

Rapsoljeutsläppen vid Välens naturreservat har orsakat problem och flera fåglar har dött. Och än är inte saneringen klar.
– Det känns som att, peppar peppar, vi har god koll på läget, säger Gunnar Edlund, enhetschef för miljöförvaltningen i Göteborgs stad.

I mitten på maj berättade SVT Nyheter Väst om rapsoljeutsläpp i Välens naturreservat.

Saneringen i Stora Ån har pågått sedan dess men är en tidskrävande process.

– Vi har länsar på sex ställen. Närmare utloppet kommer det inte olja längre, vilket är positivt, säger Gunnar Edlund som är enhetschef på miljöförvaltningen i Göteborgs stad.

Saneringsföretaget jobbar på och suger upp olja på flera ställen. Arbetet har tagit flera veckor och Gunnar Edlund hoppas att det snart ska vara klart.

– Det var ett större utsläpp ut i Stora Ån. Det här har påverkat en del arter negativt, men det går inte att göra så mycket när det väl har skett. Och då får man hitta bästa möjliga sätt för att åtgärda problemet utan för mycket negativ inverkan.

Ofarligt för människor

Utsläppet är ofarligt för människor men kan orsaka stora skador på fåglar och andra djur. I Välenviken saknas just nu 80 gässlingar.

Och på fågelcentralen i Kungälv har de omhändertagit flera skadade fåglar.

– Fördelen är att det är rapsolja, det bryts ner efter en tid. Ur en giftsynpunkt hade det kunna vara värre. Vi hoppas och tror att vi snart kan avveckla saneringsinsatsen, säger Gunnar Edlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer