Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Förvaltningschefen: ”Han har lurat oss – varit en dubbelnatur”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen var en kollega som ställde upp och hjälpte elever och andra lärare. Men när kollegorna inte såg förgrep han sig på elever.

– Det här är ett grovt övergrepp mot de drabbade barnen. Vi är förkrossade, säger Hayne Hedin som är chef på grundskoleförvaltningen i Borås.

Sommaren 2019 fick den dåvarande rektorn på skolan signaler om att mannen hade ett beteende som inte var professionellt.

– Han hade busat, kittlats och haft barn i sitt knä på ett obefogat sätt, säger Hayne Hedin.

Föräldrar slog larm

Ytterligare ett uppföljande samtal hölls, men inget mer gjordes. Läraren ska inte ha berättat att han samtidigt gick i behandlingen för pedofili. Istället började en ny termin och övergreppen fortsatte.

– När vi fick kännedom från en förälder om att elever hade berättat om övergrepp så polisanmälde vi och stängde av läraren direkt, säger förvaltningschefen.

Det var juni 2021. Två år efter det första samtalet. Under mannens avstängning valde han att säga upp sig.

Kallar in extern granskare

Borås stad har gjort vad man kallar en genomlysning av vad som hänt och kommit fram till att man behöver anlita en oberoende extern granskare.

– Hur kunde detta ske? Vi måste rannsaka oss själva, säger Per Carlsson (S) grundskolenämndens ordförande i Borås.

Samtidigt vittnar både barn och andra lärare om att den nu misstänkte läraren varit uppskattad på skolan. Han var en person som eleverna anförtrodde sig åt. Behövde kollegor stöd fanns han också där.

– Han har lurat oss och varit en dubbelnatur, säger Hayne Hedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.