Läraren åtalas nu vid Borås tingsrätt (t.v.), misstänkt för bland annat våldtäkt mot barn. Foto: Sofia Netskar/SVT, Thomas Johansson/TT

Lärare åtalas för våldtäkter på elever på skola i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i 30-årsåldern åtalas misstänkt för våldtäkt mot barn, sexuella ofredanden, barnpornografi och misshandel. Mannen har jobbat på en skola för låg- och mellanstadieelever. 

Brotten har begåtts under flera års tid mot 15 elever som har haft regelbunden kontakt med läraren på en grundskola i Borås kommun. På grundskolan går elever i låg- och mellanstadiet. Åtalet omfattar ett 30-tal åtalspunkter.

– Det är ett mycket omfattande ärende där utredningsarbetet har pågått under mer än ett års tid och växt allt eftersom att nya uppgifter kommit in, säger kammaråklagare Andreas Lennartsson.

Hade sökt hjälp

Den misstänkte läraren har hittills gjort flera medgivanden. Mannen har varit frihetsberövad sedan sommaren 2022 och är avstängd från skolan sedan sommaren 2021.

– Han sökte hjälp redan 2018 och har gått i terapi och fått medicin. Men det har uppenbarligen inte hjälpt. Han erkänner ett fall av våldtäkt och ett grovt sexuellt övergrepp, säger advokat Lars Almlöf som är mannens försvarare.

Han har alltså fått vård för pedofili och samtidigt jobbat som lärare?

– Ja.

Beslagtagit telefoner

Bevismaterialet består, förutom av muntliga berättelser, även av ett flertal beslagtagna telefoner. Polisen har säkrat ett visst bildmaterial ur mobiltelefoner, vissa utdrag från sms-konversationer och anteckningar från journaler.

– Våldtäkt och brott mot barn är allvarliga och grova brott med stora konsekvenser för de som utsätts, säger Erik Brattelius, ansvarig utredare på polisens enhet för grova brott i polisområde Älvsborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.