Frivilligt rapporteringssystem av tarmbakterien

Uppdaterad
Publicerad

År 2008 väcktes frågan om bakterien skulle göras anmälningspliktig enligt lagen, vilket skulle tvinga läkare att rapportera varje gång sjukhuset hade en drabbad patient.

Då kom Socialstyrelsen fram till att det inte var aktuellt. Ett beslut, som nu sju år senare, flera utbrott senare, och flera hundra döda senare, fortfarande gäller.

– Frågan har inte kommit upp igen sedan 2008. Och då var bedömningen att en anmälningsplikt inte skulle göra något för att minska risken för smittspridningen. Det var den bedömningen som gjordes då, säger Inger Andersson, Socialstyrelsen.

Dödsbakterien

Sedan dess har ett frivilligt rapporteringssystem införts, där de labb som analyserar proverna som sjukhusen tar på sina patienter, rapporterar in samtliga positiva fall till Folkhälsomyndigheten. Enligt Socialstyrelsen har det gjort att en anmälningsplikt inte behövs, eftersom man anser att man redan får in den typ av information som en anmälningsplikt skulle ge.

Men samtidigt anser 8 av 21 smittskyddsenheter i landet att en anmälningsplikt skulle vara till hjälp.

Om några månader lämnas ansvaret om anmälningsplikt över från Socialstyrelsen till Folkhälsomyndigheten. Men inte heller där finns det några planer på att införa anmälningsplikt på Clostridium Difficile.

– Som trenden ser ut idag har vi en långsam minskning av antalet fall och de utbrottsbenägna typerna, så i dagsläget ser jag inte att en anmälningsplikt, säger Tomas Åkerlund, Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsbakterien

Mer i ämnet