Jonas Wickstrand, 3:e generationens fiskhandlare i Feskekörka. Foto: SVT

Framtid för fisken i Feskekôrka

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Higabs styrelse tagit ett kompletterande beslut och erbjuder de handlare som finns där idag, möjlighet att komma tillbaka efter den nödvändiga renoveringen 2020, meddelar man i ett pressmeddelande.
– Äntligen! säger Jonas Wickstrand, fiskhandlare i Feskekôrka. Det har varit en väldigt lång fight för oss.

Det har kontrakt med Higab fram till årsskiftet ihop med de handlare som har sin verksamhet i Feskekôrka i Göteborg. När renoveringen ska inledas är oklart, hur lång tid den kommer att ta är oklart menar han. Men under fredagen blev det klart att handlarna får bli kvar, när renoveringen väl är färdig.

– Vi fick besked tidigt i morse, säger Jonas Wickstrand. Jag var nästan i chocktillstånd och har nog inte smält beskedet än. Det har varit ett halvår med ett ältande som känts onödigt för oss.

Handlarna har fått ett massivt stöd av allmänheten, med bland annat namninsamling för att Feskekôrka ska få vara den institution många anser att den är. Även många utländska turister har skrivit under, så det är inte bara en fråga för västsvenskar.

Vad kommer att hända nu?

– Mycket är oklart som sagt, men det viktigaste är att vi får vara kvar, säger Jonas Wickstrand.

– Jag har själv öppnat ytterligaren en butik i Frölunda, men att försöka hitta en provisorisk lokal i centrum tänker jag inte försöka mig på. 

– Vi kommer även att tacka alla som stöttat oss under den här kampen och visat sitt stöd med någon form av event längre fram.

Higab hoppas att handlarna blir kvar

– Vi måste självkritiskt konstatera att vi varit otydliga och därför oroat många göteborgare i onödan, säger Anders Sundberg.

– Det handlar om att utveckla, absolut inte avveckla, fisk- och skaldjursverksamheten i Feskekôrka, säger han i ett pressmeddelande.

Det hördes många upprörda röster när det blev tal om att fiskhandlarna eventuellt inte skulle bli kvar i ikoniska Feskekôrkan i Göteborg efter renoveringen under nästa år. Men nu backar Higabs styrelsen och erbjuder handlarna att kunna vara kvar.

– De handlare som vill kommer att få vara kvar. Vi förstår att handlarna verkligen brinner för Feskekôrka och hoppas att de vill vara med även i framtiden. Nu ser vi fram emot att göra Feskekôrka till en modern handels- och mötesplats, säger styrelseordförande Anders Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer