Steampunk i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första Steampunk-konvent arrangerades i helgen i Alingsås. Det är en litterär och estetisk rörelse som ser ut att växa se sig allt starkare.

– Steampunk kan enklast förklaras som science fiction från 1800-talet, säger arrangören bakom konventet Jean-Pierre Salkvist.

Rörelsen inspireras av 1800-talets stora författare, så som Jules Verne och H G Wells och deras sätt att blanda det tidstypiska viktorianska med framtidsvisioner.

Steampunk-konventet i Alingsås i helgen var det första i dess slag i Sverige och samlade entusiaster från runt om i landet. En av dem som deltog var Ellie Gydemo Östbom:

– För mig handlar det om att få ta det estetiska i det viktorianska som jag tycker är väldigt vacker och ändå få blomma ut i fantasier.

Intresset växer

Förutom en parad genom Alingsås så arrangerades även en marknad, olika rollspel och en utställning om steampunk.

Enligt arrangörerna bakom konventet så är det här en växande rörelse i Sverige:

– Det finns ett stort intresse för Steampunk i världen. IBM gjorde förra året en undersökning om vad som skrevs om och talades mest om på internet och Steampunk toppade allla listor. Så det är det hetaste just nu kan man säga, berättar Jean-Pierre Salkvist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer