Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eleverna Molly Uwera och Ismail Yousif vill jobba på hotell eller restaurang, men utbildar sig nu istället till måltidsbiträden. Foto: SVT

Eleverna går från hotell till bamba: ”Behöver få jobb”

Uppdaterad
Publicerad
Vuxenutbildningen i Mölndal har tvingats tänka om i coronakrisens spår. När det blev svårt för eleverna att få jobb inom hotell och restaurang så utbildas de istället till måltidsbiträden i skolor.
– Jag behöver få jobb så att jag kan ta hand om mitt barn, säger eleven Molly Unwera, vars mål egentligen är att bli hotellchef.

Eleverna på Campus Mölndal skulle precis ge sig ut på flera månaders praktik inom hotell och restaurang. Då började coronaviruset spridas – och branschen rasade.

– Vi kunde inte gå till våra praktikplatser så istället blev det distansutbildning, berättar eleven Molly Uwera.

Utbildas istället för jobb i bamba

Tina Chavoshi Alizadeh, rektor på Campus Mölndal, menar att hon sett en drastisk förändring på arbetsmarknaden sedan coronakrisen bröt ut. Därför måste skolan nu arbeta hårt för att eleverna ska kunna få en anställning efter utbildningen.

– Vi måste ge möjlighet till jobb inom närmsta framtiden, antingen inom förskolorna, skolorna eller äldreomsorg. Där behövs personal, säger hon.

Bamba är en regional benämning för skolmatsal, som oftast används i Göteborgsområdet och i vissa delar av norra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet