Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska föreningen i Vänersborg startade en namninsamling med krav till regeringen att låta ukrainare få läsa SFI Foto: SVT

Språkcafé i Vänersborg startade namninsamling – får träffa ministern

Publicerad

Rätt till SFI-undervisning för ukrainska flyktingar – det är ett av kraven från Ukrainska föreningen i Vänersborg som driver språkcafé. Efter en namninsamling har de nu bjudits in till ett möte med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

– Det är mycket spännande för mig och en viktig möjlighet att få prata med en minister och säga vad vi alla ukrainare känner, säger Nataliya Starchenko, som flytt från Ukraina och nu är vice ordförande i föreningen. 

Flyktingar från Ukraina har inte rätt till SFI enligt EU:s massflyktsdirektiv. Ukrainska föreningen i Vänersborg startade därför en namninsamling med krav till regeringen att låta ukrainare få läsa SFI. 

”Trodde man inte” 

Efter att ha fått nära 400 underskrifter fick de ett brev med inbjudan till ett möte med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Mötet kommer att äga rum på fredag tillsammans med flera andra föreningar som också bjudits in.

– Det trodde man inte när man startade den här namninsamlingen att man skulle få respons. Så vi är glada att vi får möjligheten att komma och ge vårt perspektiv, säger Ulrika Liljegren som är ordförande i Ukrainska föreningen i Vänersborg.

Starta klippet ovan för att se vad den ukrainska flyktingen Nataliya tänker om att träffa en minister i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.