Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet när Bruno markerar en misstänkt vattenläcka på Klädesholmen i Tjörns kommun. Foto: Helena Josefsson/SVT

Från vägglöss till vattenläckor – kommuner tar hjälp av Brunos känsliga nos

Uppdaterad
Publicerad

Cockerspanieln Bruno har gått från att söka vägglöss till att söka efter vattenläckor i kommuners vattenledningsnät.

– Mig veterligen är jag ensam i landet och det är några få i världen som söker på det här sättet, säger Susanne Kihl, sökhundsförare från Kungälv.

Hon har arbetat med hundar i nästan 40 år och det var när hon läste på kommuners hemsidor om vattenläckor som hon kände att hon ville bredda sina kunskaper ytterligare.

– Det var då jag fick idén att ringa till kommuner i min närhet och höra om det fanns något intresse för att använda hundar för att söka vattenläckor, säger Susanne Kihl, sökhundsförare från Kungälv.

Positiv respons

Hon fick positiv respons och Tjörns kommun var först ut med att anlita hennes och Brunos tjänster.

Hon har utbildat olika typer av sökhundar genom åren, bland annat sprängämneshundar, minhundar och mögelhundar.

Bruno användes tidigare för att söka efter vägglöss, men nu söker han framgångsrikt efter kommuners och fastighetsägares vattenläckor i stället.

Söker för flera kommuner

– Han har en hög träffsäkerhet och sedan starten 2021 har han varit ute på 130 sök. Vi har fått återkoppling på cirka 50 sök och då har han legat på noll till två meter från vattenläckorna.

Enligt Susanne Kihl så är en av fördelarna med den här typen av sökning att Bruno kan söka året om. Hittills har han utfört sökuppdrag för flera olika kommuner i Sverige.

– Han har sökt när det varit 70 centimeter tjäle och snö och även i 30 graders värme. Dessutom behöver vi inte tömma några system eller pytsa in något spårämne för att hitta läckor.

”Billig i drift”

Belöningen för Bruno då?

– Ja, han är billig i drift! Han får beröm och köttbullar och så leker vi med en boll som han älskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.