Lina Renholm Nyby har jobbat på Mixgården i 22 år, och tycker att de aldrig tidigare haft liknande motgångar. Foto: SVT

Fritidsgården i Göteborg tvingades flytta: ”Alla blev sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsgården Mixgården i Hammarkullen i Göteborg fick flytta till tillfälliga lokaler på grund av planerade renoveringar. Men bygget drog ut på tiden – och personalen menar att flytten fick drastiska konsekvenser.

– Hela arbetsgruppen blev sjuka och vi fick stänga, säger fritidsassistenten Lina Renholm Nyby.

Nu får de flytta tillbaka till sina ordinarie lokaler. I höst väntar uppföljande läkarkontroller för hela personalstyrkan.

Det var i januari 2018 som fritidsgården Mixgården fick flytta från sina ordinarie lokaler i Hammarkullen centrum. Anledningen var att badet som ligger ovanför skulle renoveras. Istället blev de erbjudna tillfälliga lokaler en bit bort där det tidigare varit en förskola.

Där skulle de vara till september 2018. Men renoveringen drog ut på tiden och Mixgården blev kvar i de tillfälliga lokalerna.

Under tiden började också andra problem dyka upp. Samtliga i personalstyrkan, nio personer, blev sjuka och fick olika symptom.  De är övertygade om att hälsoproblemen beror på de tillfälliga lokalerna. 

– Vi alla blev sjuka, men olika mycket. Sjukskrivningarna ökade och vi hade symptom som trötthet, huvudvärk, torra ögon och att det kliade på kroppen, och i mars beslutade vi att vi fick stänga igen fritidsgården på grund av oro både för oss och våra ungdomar, säger fritidsassistenten Lina Renholm Nyby.

Ungdomarna blev inte sjuka

Sedan slutet i av mars i år har verksamheten bara hållit öppet några timmar i veckan i lokaler man lånat av en närliggande förening.

– Så fort vi lämnade lokalerna började symptomen avta. Och det är planerat med arbetsgivaren att alla efter sommaren ska göra uppföljning hos läkare, för att se skillnaden när vi inte varit i lokalerna, säger Teddy Paunkoski, en annan fritidsassistent i personalen. 

Enligt honom ska ungdomarna ha kommenterat den dåliga luften, men inte ha blivit sjuka. En förklaring tror han är att de inte vistades så många timmar i lokalen jämfört med personalen.

Fastighetsförvaltare: Inte på grund av lokalen

I ett läkarutlåtande framgår det att personalens problem orsakats eller förvärrats av ”symptom typiska för byggnadsrelaterad ohälsa” under 2018. Läkaren skriver att det finns ett tydligt orsakssamband.

Men det kommunala fastighetsbolaget Göteborgslokaler, som förvaltar byggnaden, menar att personalen inte blivit sjuk på grund av lokalen. De hänvisar till en utredning gjord av ett företag som jobbar med byggskador.

– Vi beställde en oberoende utredning här i höstas när vi fick höra om personalens oro, och den visar att lokalen inte är hälsovådlig, säger Pia Johnson, marknads- och kommunikationschef på Göteborgslokaler.

– Allt är inte på plats än, men det är fräscha lokaler och vi är jättenöjda, säger Teddy Paunkoski om deras ordinarie lokaler som renoverats. Foto: Privat

Problem redan 2017

Däremot är det klarlagt att det tidigare funnits problem med byggnaden. I en utredning som Anticimex gjorde våren 2017, konstaterades att lokalen haft problem med rötskador, mögel och skadedjur. Något som Göteborgslokaler säger att de inte vetat om när fritidsgården skulle flytta in.

– Jag har jobbat i 22 år på Mixgården och aldrig varit med om något liknande, säger Lina Renholm Nyby.

Nu har fritidsgården efter ett och ett halvt år fått flytta hem till sina ordinarie lokaler.

– Det är fantastiskt bra och kul att äntligen vara tillbaka, och alla mår bra nu. Och som dom säger: den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, säger Teddy Paunkoski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.