Det en elev tycker är kul att surfa på kan ge en annan ont i magen. Men i de flesta Västsvenska kommunerna finns det inga internetfilter på skolorna. Västnytt har tidigare besökt Fågelviksgymnasiet i Tibro och vi ska tillbaka dit. Här skulle man aldrig släppa in nazister på skolan. Men nazism finns inte bara på gatorna, det finns på nätet också.
Tillsammans med den it-ansvarige rektorn Thomas Blomgren kollar vi om vi kommer åt Sveriges största nazistsida via en vanlig skoldator. Och det är inga problem.
– Det här har jag inte koll på men det är absolut inte bra, säger Thomas Blomgren. Men vad kan vi göra? Tekniken ligger ju hela tiden steget före. Vi kan blockera sidan så ändrar de en bokstav i adressen och så kommer det en ny sida.
Det här problemet är inte alls unikt för Fågelviksgymnasiet, 32 av de totalt 55 kommunerna i Västsverige saknar helt spärrar. Stenungsunds kommun är en av dem. Västnytt beställde ut en lista över vilken typ av sajter som besökts under vårterminen 2008 på Stenungsunds skolor. Och vi hittade både porr, rasism, våld och pengaspel. I förhållande till mer normala sajter så är problemsajterna relativt få. Men statistiken visar samtidigt att det datorerna används till, till största del, verkar handla om helt andra saker än skolarbete.
En annan av alla de kommuner som haft problem med porrsurfning och våldsspel är Vara kommun. Men här har man själv upptäckt problemen, spärrat sajterna, man genomför stickprov och så har man formulerat en väldigt enkel policy; Skolans datorer är till för skolarbete.
– Sitter man och gör något vid datorerna som inte har med skolarbetet att göra så innebär det att någon annan inte har möjlighet att använda datorerna till skolarbetet, säger Irmelin Kjellén på IT-staben i Vara kommun.
Medan företag som Volvo, Astra och Sveriges Television för länge sedan bestämt sig för att reglera Internet på sina arbetsplatser så är det fortfarande tekniskt sett fritt fram att surfa vart man vill på de flesta Västsvenska skolorna.
– Det är ett problem som vi inte uppmärksammat tillräckligt mycket, säger Thomas Blomgren på Fågelviksgymnasiet. Men vi kommer ändå fortsätta arbeta med inställningen att det är individen som är det viktigaste filtret.
Reporter: Bernhard Öhrstedt