Sparrisodlaren Mia Jonsson i Norra Härene måste elda kring fälten för att hålla nattfrosten borta. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Frostnätterna gör sparrisodlare sömnlösa – eldar mot kylan

Uppdaterad
Publicerad

Klockan är två på natten – i en fyrhjuling kör vi runt Mia Jonssons sparrisfält i Norra Härene utanför Lidköping och tänder på förberedda halmbalar. Röken blir ett skyddande lock mot kylan när temperaturen går under noll. – Annars förstörs sparrisskörden på några timmar och det kan vara en förlust på hundratusentals kronor, säger Mia Jonsson till SVT.

Frostnätterna har svept in över Skaraborg mitt i den kritiska säsongen för sparrisodlare. Några timmar med någon eller några minusgrader kan förstöra hela skörden. Därför sover inte sparrisodlaren Mia Jonsson just nu. Varje halvtimme om nätterna kollar hon och maken temperaturen. Riskerar temperaturen att gå under noll gör de sig beredda att tända på massor av stora halmbalar som står utplacerade runt sparrisfältet.

– Sparrisen är ju en väldigt frostkänslig gröda. Det har blivit många nätter med eldning nu i maj, säger Mia Jonsson.

Temperaturen sjunker snabbt

Allt av sparrisen som står ovan jord går förlorat om det blir minusgrader. Natten när SVT följer med blir det extra bråttom. Vid elvatiden ser det ut som att det ska bli nollgradigt vid tretiden på natten. Men vid midnatt sjunker temperaturen snabbt och det blir bråttom. Ännu mer hektiskt blir det när det visar sig att vinden vänder och de utplacerade halmbalarna måste flyttas till andra sidan fältet. Annars skulle inte röken komma över sparrisfältet.

Se mer av hur det går till i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.