I Älvängen byggs många nya bostäder. Det gör att trycket på förskolan har ökat och kommunen kan inte erbjuda alla en plats på orten i januari 2019. Foto: TT/SVT

Fullt på förskolorna i Älvängen – får istället plats i Nödinge

Publicerad

Nybyggda hus och stor inflyttning till Älvängen har lett till brist på förskoleplatser i Älvängen. Kommunen erbjuder nödlösningar – i Nödinge.
– Det är så mycket barn däruppe, säger Helena Johansson, förskolechef i Ale kommun.

I veckan skrev vi om situationen i södra Göteborg där kommunen erbjuder ett 20-tal familjer i Hovås förskoleplats två till tre mil bort, i Kärra på Hisingen.

Även i Ale kommun får föräldrar som behöver plats till sina barn nu i januari vara beredda ta sig utanför orten. Enligt förskolechefen har man dammsugit kommunen på förskoleplatser och det bästa som kan erbjudas i nuläget är förskoleplatser i tillfälliga lokaler i Nödinge, drygt en mil bort.

– Vi jobbar på en lösning så att ingen ska behöva åka från Älvängen, säger förskolechefen Helena Johansson.

Tillfälliga avdelningar på gång

12 barn i kön har tackat ja till placeringen i Nödinge. Totalt är det 96 barn som väntar på plats i Älvängen fram till juni. Först hösten år 2020 väntas en planerad nybyggd förskola med tio avdelningar stå klar i Älvängen.

För att hantera situationen till dess har kommunen, enligt förskolechefen, jobbat hårt för att kunna öppna tillfälliga lokaler med sju förskoleavdelningar i Älvängen under våren.

Hantverkare arbetar just nu för att iordningställa lokalerna. I mitten av februari räknar kommunen med att kunna öppna upp de första tillfälliga platserna i Älvängen.

Familjen Larsson Riza bor i Hovås men har fått förskoleplats i Kärra på Hisingen till dottern Selma. Foto: SVT

Så här ser situationen ut i andra kommuner kring Göteborg

Visa

Partille kommun:

– Det är högt tryck men vi jobbar på och har inga problem. Under våren vår alla inte plats i sin egen stadsdel, men vi har ju fördelen i Partille att det inte är så stora avstånd inom kommunen, säger Linda Sahlström planeringsenheten Partille.

Lerum kommun:

Har högt söktryck och har löst situationen genom att öppna upp en tillfällig förskola med två avdelningar i Stenkullen. Dit hänvisas barn från Lerum och Gråbo som inte får plats i sitt närområde.

– Vi har förskolor som byggs men som inte är färdiga så detta är en lösning under tiden. Vi kommer även att anställa en till dagbarnvårdare, säger planeringsledare Ingela Ågren, i Lerum.

Härryda kommun:

– Alla får en plats på den ort som man bor inom fyra månader med någorlunda närhet till hemmet, säger planeringsledare Therese Isacsson i Härryda kommun.

Öckerö kommun:

– Vi har inga problem med att placera barnen nu i januari. Alla får plats, säger skolchef Katarina Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer