Familjen Larsson Riza bor i Hovås men har fått förskoleplats i Kärra på Hisingen till dottern Selma. Foto: SVT

Selma erbjuds en förskoleplats tre mil från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleplatserna i Hovås och Billdal räcker inte till. Selma Larsson Riza, 1,5 år, har istället erbjudits en plats tre mil hemifrån. Otto Bergsten har ännu inte fått någon plats alls.

I centrala Göteborg har det länge varit ett problem att få förskoleplatserna att räcka till alla som söker.

Nu är läget även mycket ansträngt i södra Göteborg, främst Hovås och Billdal. Mia Larsson i Hovås känner sig uppgiven efter att ha blivit erbjuden en plats till dottern, tre mil hemifrån – i Kärra på Hisingen, vilket GP var först med att berätta.

– Det går ju inte, det är ju omöjligt. Jag tycker det är konstigt att man ska behöva köra tvärs över stan och att de inte kan lösa tillfälliga baracker eller så där man bor, säger Mia Larsson.

Uppfyller lagkravet

Förskoleförvaltningen i Göteborgs stad bekräftar att det just nu har en tuff situation att lösa i Hovås och Billdal. De har inga exakta siffror, men uppskattar att det är ett 20-tal familjer som under januari inte kunnat erbjudas en förskoleplats i närheten av hemmet.

De flesta har precis som familjen Larsson Riza fått erbjudande om en plats i Kärra, ett par stycken i Majorna.

– I dagsläget så ser vi inga andra alternativ. Vi garanterar plats inom fyra månader och erbjuder bästa alternativ för att det ska vara möjligt för föräldrarna att återgå till arbete, säger Malin Welin, chef på förskoleförvaltningen i Göteborg.

Då alla familjer i nuläget har blivit erbjudna en plats inom kommungränsen inom garantitiden på fyra månader, så uppfyller Göteborgs stad lagkravet. Men Malin Welin menar att de hela tiden strävar efter att erbjuda förskolor i närheten av bostaden.

– Det vi gör nu är att försöka titta om vi under våren kan öppna upp fler avdelningar som ligger närmare dessa områden, säger Malin Welin.

Ekonomisk smäll

Familjen Johansson i Hovås hade tänkt att sonen skulle börja förskolan i januari och ansökte i god tid, men än så länge har kommunen inte kunnat erbjuda dem någon plats. Foto: Privat

Lina Johansson, även hon boende i Hovås, ansökte i god tid om att påbörja inskolningen av sonen Otto Bergsten efter årskiftet. Hon och mannen hade planerat för att börja jobba, men det har än så länge inte fått något erbjudande, varken inom stadsdelen eller utanför.

– Det blir en ekonomisk smäll också, vi har inte så många föräldradagar kvar, säger Lina Johansson.

Att bristen på förskoleplatser är påtaglig just i Billdal och Hovås förklarar förskoleförvaltningen med att det har byggts mycket nya bostäder i området.

Borde ni inte ha kunnat förutse att det skulle bli mycket barn i ett område där nya bostäder byggs?

– Jag vill inte säga att man planerat fel, men när man bygger nytt är det ett långsiktigt arbete och vi har inte riktigt hunnit ikapp med lokaler, säger Malin Welin, chef på förskoleförvaltningen i Göteborgs stad.

Otto Bergstens mamma, Lina Johansson, tycker inte att svaret duger.

– Det är bisarrt. Vi köpte hus i det här området med dyra pengar för att det är ett bra område för barnen och så finns det inte förskolor. Hur kan de sälja tusentals bostadsrätter när det inte finns förskoleplatser?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.