Funktionshindrat barn sov inlåst i bursäng med andningshål

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn på ett LSS-boende i Skaraborg tvingades sova inlåst i en burliknande säng, med galler och plexiglas med andningshål. Ivo riktar nu allvarlig kritik mot verksamheten.

Socialtjänsten har ansvarat för pojkens vård sedan 2004, då han var två år.

Under en inspektion 2016 upptäcktes att han sov i en låst säng med galler, plexiglas och andningshål. Andra inspektioner har visat att boendet även använde en ishockeyhjälm, särskilda handskar och en bältesförsedd rullstol för att begränsa pojkens rörelser.

”Det är mycket anmärkningsvärt att habiliteringen inte har vidtagit några aktiva åtgärder för att avhjälpa användningen”, skriver Ivo i sitt beslut, enligt DN.

– Den här allvarliga kritiken visar att vi har brustit, och inte lyckats inrätta en miljö på det här boendet som känns människovärdig, säger Mats Larsson, kommunikationschef vid Habilitering och hälsa i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Enligt honom rör det sig om en gammal typ av säng som inte längre förskrivs.

SVT har sökt Mats Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.