Foto: TT/SVT

Kommunen försvarar användande av bursäng för funktionsnedsatt pojke

Uppdaterad
Publicerad

En pojke på ett LSS-boende i Tibro kommun fick sova i en burliknande säng med galler, plexiglas och andningshål. Inspektion för vård och omsorg, Ivo, riktade allvarlig kritik mot verksamheten men på kommunen tycker man sig ha gjort vad man har kunnat.

– Ivo får gärna ta hand om honom själva, säger Bengt Andersson (C) , socialnämndens ordförande i Tibro.

SVT Nyheter Väst kunde på tisdagen rapportera att verksamheten för ett LSS-boende i Tibro kommun får allvarlig kritik från Inspektion för vård och omsorg (Ivo). Detta efter att en pojke med funktionsnedsättning fick sova i en burliknande säng, med galler, plexiglas och andingshål.

Pojken ska även ha fått bära ishockeyhjälm och tjocka handskar under stora delar av dygnet, för att förhindra att han skadar sig själv och andra. Händelserna uppmärksammades vid en inspektion, 2016.

”Gjort vad vi har kunnat”

Socialnämndens ordförande i Tibro kommun, Bengt Andersson (C), säger nu att han inte anser att kommunen har begått något fel.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har gjort vad vi har kunnat. Den här pojken har ett så svårt handikapp så vi vet inte hur vi hade kunnat lösa det annars. Vi har försökt hitta ett annat boende åt honom, men det har inte gått, säger han.

Enligt Bengt Andersson lägger kommunen ned stora resurser på att ta hand om pojken, och man har bland annat byggt ett eget boende åt honom, i anslutning till LSS-boendet. Enligt Bengt Andersson kräver pojken ständig hjälp av minst två personer, vilket han anser är kostsamt för kommunen.

Bristande rutiner

Ivo riktar också kritik mot regionens habiliteringsverksamhet, då Ivo inte anser att man vidtagit tillräckliga åtgärder efter att problemet blev känt. Mats Larsson är kommunikationschef vid Habilitering och hälsa i Västra Götalandsregionen, och han ser allvarligt på kritiken.

– Det låter fruktansvärt, och så ska det inte behöva vara. Vårt uppdrag är att ge stöd till patienten, och det borde vi ha gjort bättre. Ivo menar att vi brustit i våra rutiner och vi tar till oss av kritiken, säger Mats Larsson.

Bursängen som pojken sov i är, enligt Mats Larsson, en gammal säng som inte längre förskrivs och som inte heller borde ha använts.

– Jag kan inte svara på hur det kunde hända förrän vi utrett saken. Men det är klart vi har ett ansvar i detta. Sedan är det kommunen som har huvudansvar för hur vården bedrivs, säger han.

”Får gärna ta hand om honom själva”

Men Socialnämndens ordförande i kommunen, Bengt Andersson, ser inte att man hade kunnat agera annorlunda.

– Vi har gjort allt. Ivo får gärna ta hand om honom själva om de inte är nöjda. Jag ser ingen lösning på det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.