Hanna, boende på Guldsmedsgården skrev brev till kommunen där hon förklarar att hon inte vill flytta. Till höger: Per Vorberg (M), kommunstyrelseordförande i Härryda kommun. Foto: Privat/Anna Sigvardsson/Härryda kommun

Funktionsnedsatta kan tvingas flytta – rasar mot kommunens planer

Uppdaterad
Publicerad

Det råder upprörda känslor på Guldsmedsgården. Flera av de boende i servicebostaden kan nu tvingas flytta mot sin vilja.

– Det här är människor som har svårt för förändringar, säger mamman till en av de boende.

Boende på Guldsmedsgården i Landvetter kan tvingas flytta. Guldsmedsgården fungerar i nuläget som boende för personer med funktionsnedsättning, en så kallad servicebostad. Men efter den femte mars kan man tvingas ge plats åt andra verksamheter.

– Min dotter har bott där i fyra år och vissa har bott där i tjugo år. Att de nu ska förlora sin trygghet, sitt sammanhang och sina rutiner känns inte bra, säger Åsa Lundgren, som är mamma till en av de boende på Guldsmedsgården.

Har skickat brev till kommunen

Majoriteten av de boende på Guldsmedsgården vill inte flytta, och sju av de nio boende har skickat brev till kommunen för att framföra sina åsikter. Enligt Åsa Lundgren har de boende på Guldsmedgården kommit varandra nära, och vill ogärna flytta till andra boenden och riskera att skiljas från varandra.

– De är som en familj som ser Bingolotto och Melodifestivalen ihop, och nu är risken att de här personerna blir ensamma, säger Åsa Lundgren.

Boendet uppfyller inte kraven

Enligt kommunen är anledningen till den eventuella flytten att Guldsmedsgården inte kan tillgodose de vårdbehov som vissa av de boende har, samtidigt som det på andra håll i kommunen finns en överkapacitet på bra utrustade boenden för just personer med funktionsnedsättning.

– Kommunen har en skyldighet att kvalitetssäkra alla boenden och leva upp till grundläggande krav, och Guldsmedsgården uppfyller inte de behoven för alla som bor där. Bara för att några har det jättebra där så kan vi inte låta alla vara kvar när de har helt olika behov, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelseordförande i Härryda kommun.

Fick läsa om planerna i tidningen

Ytterligare en anledning till oron bland de boende ska vara den bristande informationen. De boende och deras föräldrar ska ha informerats om den eventuella flytten via en insändare i Härryda-Posten, trots att flera inom personalen redan visste om planerna.

– Vi har haft möten med gode män och de har tillsammans  med förvaltningen pratat om hur de ska informera alla berörda innan vidare information kan ges. Det har inte varit vår avsikt att tysta ned det här, men sedan sa det bara pang och så dök det upp en insändare i tidningen, säger Per Vorberg.

Oklart vad som händer med lokalerna

Kommunstyrelsen kommer att besluta om Guldsmedsgårdens framtid den femte mars. Om de boende tvingas flytta är det ännu oklart vad man kommer att göra med lokalerna.

– Vi har en brist på bostäder för andra grupper. Det kan till exempel handla om kvinnor och barn som behöver skyddade boenden på grund av att man lever i våldsamma relationer. Det kan handla om LVU-hem för ungdomar. Det kan också handla om hem för nyanlända, säger Per Vorberg.

Per Vorberg förnekar däremot bestämt att anledningen till flytten skulle vara att ge plats för andra grupper.

– Nej, vi sätter inte grupper emot varandra på det sättet. Så jobbar vi inte. Det handlar om att möta brukarnas behov på bästa sätt. Men sedan kan vi förstås inte låta lokalerna stå tomma, ifall det blir så att de får flytta, säger han.

”Inga flyttkartonger som man kan flytta på hur som helst”

En av dem som skrivit brev till kommunen för att uttrycka sin oro är Åsa Lundgrens dotter, Hanna.

”Bara för att ni ska få plats med andra människor så ska ni slänga ut oss som har bott här i flera år. Vi är inga flyttkartonger som man kan flytta på hur som helst”, skriver Hanna i sitt brev.

Enligt Åsa Lundgren är hon mycket upprörd och har skrivit sju brev till olika personer i kommunstyrelsen. Per Vorberg säger att man försöker ta hänsyn till synpunkterna, men att kommunen för den skull inte kan kringgå kvalitetskraven.

– Vi gör inte det här för att jäklas eller vara hänsynslösa. Men tanken är vi ska kunna erbjuda den bästa omsorgen för brukarna. Jag har förståelse för att det här kan vara en svår omställning för flera av de här personerna, men vi måste se till de individuella behoven hos alla de här personerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.