Åtta dagar var mannen hemma och fuskvabbade. Foto: TT

Fuskvabbade åtta gånger – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Han meddelade sitt arbete att han var hemma för vård av sjukt barn vid åtta tillfällen – men gjorde något helt annat, det menar kammaråklagare Shahrzad Rahimi.
– Han har erkänt att det har hänt, men han förnekar att det har varit med uppsåt och uppger att det snarare har varit fråga om slarv i de här fallen, säger hon.

En man i 30-årsåldern från Göteborg åtalas vid Göteborgs tingsrätt för bidragsbrott. Mannen har enligt åklagaren lämnat felaktiga uppgifter om att han har varit hemma för vård av sjukt barn vid åtta olika tillfällen

Enligt kammaråklagaren ska mannen ha varit ledig eller hemma av en annan anledning, men han ska också ha lämnat fel arbetstider, utan att ha anmält detta, vilket har resulterat i att han har fått utbetalat en ersättning på 32 364 kronor av Försäkringskassan.

– Det är svårt att säga vad det blir för påföljd. Det kan vara allt från böter till villkorlig dom och fängelse. Men i den här mängden tror inte jag att det kommer att leda till fängelse, däremot kan ju bidragsbrott leda till fängelse, säger Shahrzad Rahimi.

”Förnekar uppsåt”

Händelserna inträffade under perioden oktober 2015 till samma månad ett år senare i Göteborg. Enligt Shahrzad Rahimi har mannen begått gärningen med uppsåt.

– Han har erkänt att det har hänt, men han förnekar att det har varit med uppsåt och uppger att det snarare har varit fråga om slarv i de här fallen. Det krävs att han har gjort det med uppsåt för att kunna dömas för något, då det handlar om att han medvetet ska ha lämnat fel uppgifter i syftet att få mer pengar, säger Shahrzad Rahimi.

Förtydligande: I en tidigare version av den här artikeln stod att det rört sig om totalt åtta dagar under en månads tid. Korrekt enligt åtalet är att det handlar om totalt åtta tillfällen, och under ett års tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer