Foto: Privat/TT

”Fy fan för fyrverkerier”

Uppdaterad
Publicerad

Protestgruppen ”Fy fan för fyrverkerier” har under torsdagen haft en demonstation på torget vid Norra Hamnen i Strömstad.
– Det är en markering för vad vi tycker i den här frågan, säger Ola Nilsson.

Det var den 8 december i år som Ola Nilsson från Strömstad startade en protestgrupp för att uppmärksamma allmänheten om fyrverkeriernas baksida.

– Jag hade en hund som var min bästa kompis i 13 år. Han har gått bort nu, men han var alltid så nervös, stressad och förbannad på nyårsafton. Jag läste nyligen att två hästar hade blivit så skrämda av fyrverkerier så de skadades och tvingades avlivas. Min spontanreaktion var just, ”fy fan för fyrverkerier”. Så jag gjorde en grupp på vinst och förlust och nu är vi uppe i 308 medlemmar, säger Ola Nilsson.

40 hundar protesterade

Under torsdagsförmiddagen hade protestgruppen en demonstration i Strömstad, vilket P4 Väst tidigare har rapporterat om. Totalt var omkring 50 människor med tillsammans med drygt 40 hundar som protesterade genom staden.

– Det blir mer kraftfullt när vi har med hundarna och går där med gula västar. Det är en markering för vad vi tycker i den här frågan.

”Handlar inte bara om djur”

Syftet med protestgruppen är främst att väcka allmänhetens förståelse kring det lidanade och skräck som fyrverkerier för med sig, menar han.

– Vi vill se ett förbud på alla pyrotekniska saker som smäller. Ju tidigare folk inser fyrverkeriers baksida, desto bättre, säger han och fortsätter:

– Det handlar inte bara om djur. Det är människor också, föräldrar som pratar om sina barn som är rädda, eller människor som kommer från krigshärjade länder som har traumatiska upplevelser. Samtidigt är det en miljöfråga, en kostnadsfråga och en skadefråga.

Nya regler efter årsskiftet

Från och med nästa år kommer att krävas tillstånd för att använda samtliga raketer på pinne, samt att försäljare inte längre kommer att få sälja pjäserna till personer som saknar tillstånd.

Men det är inte enbart fyrverkerier på pinne som protestgruppen vill förbjuda.

– Det nya som kommer att träda i kraft gäller raketer på pinne. Så de som är fortsatt tillåtet är exempelvis fyrverkeritårtor och sådana som står på marken, säger Ann-Sofie Eriksson, enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Hur kommer det sig?

– Det kommer sig av att det finns en överrepresentation av just de produkter på en pinne, när det gäller olyckssammanhang- Om man skulle begränsa alla typer av fyrverkerier ser vi det som ett politiskt beslut, precis som när smällare förbjöds i början av 2000-talet.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyrverkerier – historien bakom nyårsraketen Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer