Nuntorpsgymnasiet utanför Brålanda. Foto: SVT

Fyra år efter nedläggningsbeslutet – så återuppstod naturbruksskolan

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna övergick i handling. När naturbruksgymnasiet Nuntorp lades ner valde de lokala företagen att ta saken i egna händer.

Foto: SVT

Demonstranter med traktorer och kor fyllde gatan utanför kommunhuset i Vänersborg där regionfullmäktige sammanträdde den 22 september  2015. Den dagen togs beslut att lägga ner tre naturbruksgymnasium. Dingle, Strömma och Nuntorp.

Dagen blev också startskott för lokala engagemang att hålla skolorna vid liv.

En regional mötesplats

– Det var ju det trycket som var när skolan försvann, att vi måste göra något av detta, säger Roger Sprängare, ordförande vid Gröna Klustret Nuntorp.

Efter att de sista eleverna lämnade skolan i juni 2017 startade Brålanda Företagarförening en förstudie som mynnade ut i att det Gröna Klustret bildades. Målet var att skapa en regional mötesplats, med en tyngdpunkt på utbildning, för dem som jobbar inom gröna näringar.

Sista pusselbiten var när gymnasieskolan öppnade på nytt i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.