Fyra döms efter inbrottsvåg i Dalsland

Publicerad

En spikmatta på en skogsväg i Dalskog satte slutpunkten för vinterns inbrottsvåg i Dalsland. Nu har domen kommit.

Det var en kväll i januari som en tänd belysning i Dalskog utanför Mellerud väckte misstankar. Mannen som såg det visste att hans granne som tidigare bott i huset nyligen gått bort. När han hörde ljudet av en vinkelslip fattade han misstankar, den senaste tiden hade flera inbrott anmälts i närområdet.

Läs mer: Inbrottsvåg sveper över Dalsland

Han parkerade sin bil för att blockera utfartsvägen och hans dotter larmade polis. Polisen tog sig till huset, men tjuvarna flydde från platsen genom att prejade sig förbi den parkerade bilen.

Greps efter bilkontroll

Ytterligare en patrull mötte upp och la ut en spikmatta som kunde stoppa flyktbilen. Inbrottstjuvarna tog sig istället vidare till fots. En av dem påträffades av hundpatrull samma kväll och de andra två kunde gripas i samband med att polisen stoppade en bil i Dals-Långed följande dag. Det här blev slutet för en två månader lång inbrottsvåg som svept över norra Dalsland.

Läs mer: Polisinsats i Dals-Långed

Efter en husrannsakan hittade polisen även föremål som kunde kopplas till inbrott i Vänersborg och Bromölla som ägde rum tidigare under året. Förutom de tre männen anhölls ytterligare en man och en kvinna misstänkta för häleri.

Polisen: Begick fler brott

Totalt anmäldes 21 villainbrott i Dalsland under december och januari, långt fler än vanligt. Men åtalet rörde bara två av dem.

– Vi vill ju hävda att de var ansvariga för många fler, men finns inte tillräckligt starka bevis får man åtala för häleri istället för stöld, säger Monica Lindberg, polisinspektör vid polisen i Mellerud.

Däremot har flera personer som drabbades under vinterns inbrottsvåg kunnat få sina ägodelar tillbaka.

– Det känns också bra för då känner vi att vi faktiskt har lyckats, säger Monica Lindberg.

Fängelse och utvisning

Fyra av de fem åtalade har nu dömts skyldiga av Vänersborgs tingsrätt. En 25-årig man dömdes till sex månaders fängelse och utvisning för grov stöld, stöld och försök till grov stöld, han var dessutom misstänk och efterlyst för liknande brott i flera europeiska länder. De andra två männen döms till skyddstillsyn för försök till stöld, grov olovlig körning och häleri och kvinnan dömdes till dagsböter för häleri.

Den fjärde mannen frikändes från hälerimisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.