Delad bild. Till vänster: dykare stiger upp ur vattnet. Till höger: explosion på avstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dykare från 44:e röjdykardivisionen har under veckan arbetat i den populära badsjön Öresjö mellan Uddevalla och Trollhättan för att bärga lådor med dumpad ammunition – som sedan sprängts. Foto: Lisa Johansson/SVT

Gammal ammunition bärgas från sjöbotten – nu sprängs den på land

Publicerad

Mängder av oexploderad ammunition dumpades av Försvarsmakten i sjöar runtom i landet på 50-talet.
Nu bärgas den för att förstöras på ett säkert sätt på land.

I dagarna arbetar försvarets röjdykare med att rensa Öresjö, mellan Trollhättan och Uddevalla.

På Öresjös botten har tio lådor med totalt 225 tändrör legat sedan 1954. Under veckan arbetar röjdykare från Skredsvik för att bärga lådorna med ammunition.

Fram till 60-talet dumpade försvarsmakten oanvänd ammunition i sjöar, vattendrag och ute till sjöss. Man ansåg då att det var ett säkert och ansvarsfullt sätt att göra sig av med den.
Så tänker man inte idag och det är därför som röjdykarna är här.

– Idag har det gått bra. Vårt uppdrag är helt enkelt är att dyka ner, fästa in lådorna och sedan föra in dem till land där vi kommer transportera bort dem till ett militärt skjutfält, säger Fredrik som är insatsledare.

Väl på skjutfältet i Uddevalla kommer ammunitionen att destrueras, alltså sprängas, något som hörs flera mil bort.

Riskfyllt uppdrag att flytta ammunitionen

Arbetet att bärga dumpad ammunition är långsiktigt och görs i återkommande insatser över hela landet.
Lådorna är väl bibehållna. Risken för att de ska explodera kommer först när de flyttas, vilket gör dykarnas jobb riskabelt.

– Det gäller att ha respekt för grejerna. Men det får inte övergå i rädsla och panik. Då kan man ta dumma beslut om kan skada en mer än vad själva ammunitionen kan göra, säger Olle som är en av röjdykarna.

– Det är kul att utföra en skarp uppgift. Sen var det lite mer puls än vanligt under ytan. Det ska jag inte ljuga om, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.