Enligt åtalet var han ute för att döda Foto: Polisen

Gängledare åtalas för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lämnades ett åtal in till Göteborgs tingsrätt som kan få stor betydelse för en pågående gängkonflikt i staden.

I augusti i år gick en 31-årig man ut från sin bostad i Bergsjön. Strax därefter stannade polisen honom och upptäckte då att han bar på en skarpladdad pistol. Pistolen hade en kula i loppet och 15 kulor i magasinet. Dessutom hade han en rånarluva, handskar och en ficklampa med sig. Polisen är övertygade om att han var på väg för att skjuta någon.

– Jag tror att det finns förutsättningar att få honom dömd både för vapenbrott och förberedelse till mord, säger åklagaren Jonas Almström till SVT Västnytt.

Skottlossningar i Göteborg

Pistolen skulle enligt åtalet användas för att skjuta ”råttor”. Råttor ska mannen ha kallat sina motståndare.

En maktkamp

I över ett år har polisens särskilda insats mot skottlossningarna i Göteborg pågått. En del av polisens taktik har varit att punktmarkera de personer som anses vara huvudpersoner i konflikterna. Det handlar om personer som förekommer i flera av de pågående utredningar som gäller både mordförsök och grov misshandel.

Den 31-åring som nu åtalas är en av dessa personer som polisen har haft extra spaning på. Tillsammans med sin bror utmålas han som ledare för ett kriminellt nätverk i Bergsjön. Flera av de senaste årets skottlossningar tros höra ihop med en maktkamp inom nätverket.

I november 2013 startade maktkampen genom att två yngre före detta medlemmar i nätverket försökte ta över makten.

Både mord, mordförsök, skottlossningar, misshandlar, grova vapenbrott med mera tros vara kopplade till fallet. Därför kommer det nu aktuella åtalet att få stor betydelse.

Stort säkerhetspådrag

31-åringen åtalas för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Tisdagens åtal kommer att följas av ytterligare två under onsdagen. Då gäller det den nu åtalades bror som också misstänks för försök till mord samt tio andra medlemmar av nätverket som anklagas för att ha misshandlat en tredje broder.

Åklagaren vill att man håller en rättegång där man slår ihop alla åtalen där de medlemmarna i Bergsjönätverket är inblandade. Något datum för rättegång är ännu inte satt, men det väntas bli ett stort säkerhetspådrag i tingsrätten när det väl blir av.

– Det är ju de första åtalen som rör det senaste årens skottlossningar och gängkonflikter, säger åklagare Jonas Almström.

Den 31-årige mannen sitter häktad sedan i augusti. Han erkänner vapenbrottet, men förnekar förberedelse till mord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet