Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dagbarnvårdarenheten Sagoslottet ska stängas, enligt politiskt beslut. Foto: SVT

Kommunen vill halvera verksamheten: ”Går med en ständig oro”

Publicerad

Den kommunala dagbarnvårdarverksamheten i Munkedal ser ut att halveras i nästa års budget – något som skapat stor ilska hos personal och föräldrar. De anser att kommunens agerande slår hårt mot barnens och föräldrarnas valfrihet.

Sedan ett knappt år tillbaka driver Moa och Linda Johansson dagbarnvårdarverksamheten Sagoslottet i kommunal regi. De är två personer på nio barn och beskriver omvårdnadsformen som ett alternativ för de barn som av olika anledningar inte passar in i de stora förskolegrupperna.

De hade hört att det kunde bli tal om en mindre besparing, men när beslutet kom i maj att de skulle vara nedstängda i början av nästa år hade de inte fått någon förvarning och ingen risk- och konsekvensanalys hade gjorts.

– Vi reagerade med sorg, det kom som en chock, säger Linda Johansson.

”Förlängning av vår familj”

Också föräldrarna till barnen som går på avdelningen är kritiska till att beslutet tagits. En av dem är Sandra Mattsson. Hon upplever att hennes dotter Vera utvecklas bäst av att få vara i en liten grupp.

– Det känns jättetråkigt då Vera kommit jättefint in i gruppen och vi har fått en jättefin extrafamilj. Det blir som en förlängning av vår familj. Man förlorar så mycket av den tryggheten tror jag med så kort varsel, säger hon.

Ska Munkedal dra ner på dagbarnvårdarnas resurser? I klippet hör du Louise Skaarnes (SD) och Karin Blomstrand (L) som är av olika åsikt i frågan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Blomstrand (L) och Louise Skaarnes (SD) Foto: SVT

Kan ändras med budgeten

Till det hela kommer ytterligare en aspekt. Beslutet är fattat men kan komma att rivas upp på grund av det osäkra politiska läget. Den styrande minoriteten, M och L, har inte majoritet för sin budget, där besparingen ingår. Moa och Linda Johansson vet helt enkelt inte om de kommer lägga hösten på att stänga eller vidareutveckla sin verksamhet.

– Man går ju med en ständig oro, man lever ju på hoppet att det här ska ändras, säger Linda Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer