Gasklockan rivs men ljudet finns kvar

Uppdaterad
Publicerad

På måndag börjar rivningen av Gasklockan i Göteborg och under fredagen fick SVT Nyheter Väst som sista besökare komma in och lyssna på den fantastiska akustiken inne i klockan. Välkomna att lyssna även ni.

Gasklockan tömdes på den sista gasen redan 1993 och har sedan dess stått övergiven och tom, men när man kommer in i den 86 meter höga klockan upplever man en fantastisk akustik.

Akustiken är så fascinerande att två ljudkonstnärer har tillbringat sommaren inne gasklockan för att med hjälp av bandspelare och digital teknik göra en modell av klockans ljud.

Gasklockan i Göteborg

– Man kan säga att vi har skapat det som är bestående av gasklockan, dess ljudmiljö, resten kommer att rivas, säger Olle Niklasson, ljudkonstnär.

– Vi har försökt att skildra både ljudet i gasklockan men också hela epoken med gas i Göteborg, både i industri och i hushåll, i ett ljudverk, berättar Olle Niklasson.

Ljudmiljön finns nu bevarad och kommer att vara med på en utställning i höst kallad Efterklang.

– Man kommer att vara omgiven av högtalare som reproducerar den här efterklangen så att när man är där som besökare kommer man att kunna stampa i golvet  ch uppleva exakt det här ljudet som är härinne i Gasklockan, säger Åke Parmerud, också han ljudkonstnär.

Tillsammans utgör de konstnärsteamet Audiotechture i Göteborg, som också arbetar med akustisk formgivning.

Utställningen Efterklang kommer att visas i Järnhallen på Ringön mellan den 24 september och 9 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gasklockan i Göteborg

Mer i ämnet