Foto: SVT

Beslutet fattat: Gasklockan ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Gasklockan i Göteborg ska rivas, beslutade Byggnadsnämnden idag.

Byggnadsnämnden beslutade idag att Gasklockan i området Gullbergsvass i Göteborg ska rivas. Beslutet fattades efter att frågan stötts och blötts i olika nämnder i hela 14 år.

När det gäller Valhallabadets vara eller icke vara så är nämnden mer tveksamma till rivning i det fallet. Därför skjuts den frågan över till kommunstyrelsen för fortsatt utredning, så det blir därför ett senare beslut.

Gasklockan i Göteborg

Något som ändå kan sätta stopp för rivningsplanerna i ett första skede är att den rödlistade pilgrimsfalken häckar på Gasklockan. För ett år sedan kläcktes två pilgrimsfalkungar i ett bo uppe i den drygt 80 meter höga byggnaden. För att få riva Gasklockan krävs dispens från artskyddsbestämmelserna hos Länsstyrelsen. Enligt byggnadsnämnden ska dom nu ansöka en sådan dispens.

Enligt Göteborgs Energi, som vill att Gasklockan ska rivas, skulle det kosta dem minst 15 miljoner kronor bara att låta Gasklockan stå kvar eftersom den är i ett stort renoveringsbehov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gasklockan i Göteborg

Mer i ämnet