Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Andremo tycker att Gasverksajen är en viktig plats för kulturutövare och vill att scenkonstplattformen ska få finnas kvar. Foto: SVT

Drömmarnas kaj städas upp – konstnärers scen ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Drömmarnas kaj är en plats där kulturutövare genom tiderna samlats för att skapa och samtala. Men nu vill Göteborg Stad städa bort de föremål som utgör scen och samlingsplats då de står där olovligen. Något som upprör ett flertal konstnärer som samlats för att visa sitt motstånd.

Platsen som i folkmun kallas för Drömmarnas kaj, Suckarnas kaj eller Döda skeppens kaj är en känd del av Göteborgs hamn. Här har en unik miljö för konstnärer vuxit fram genom tiderna. Exempelvis har Håkan Hellström har skrivit en känd låt om platsen – Mitt Gullbergs kaj paradis.

Vid bortre delen av Drömmarnas kaj finns det en scen som används för konserter, poesi och annan kulturutövning.

Promenadstråk planeras

Förutom scenen finns det ett antal containrar, en husvagn och en cirkusvagn. Men senast den första juni ska allt flyttas på begäran av Trafikkontoret. På det sättet ska kajen blir mer tillgänglig för alla, menar Jörgen Johansson, planeringsledare på Trafikkontoret.

– Vi undersöker möjligheten att minska parkeringsytan och göra ett smalare gångstråk på bortre delen av kajen, så man kan flanera utmed hela kajen.

Men flera musiker och konstnärer, bland annat Simon Andermo, kämpar nu för att få behålla sitt scenområde.

– Om platsen görs om som kommunen kräver så förlorar hela området sin själ, säger Simon Andermo. 

Vill även få bort båtar

Vid en annan del av Drömmarnas kaj finns också fartygsföreningen Gullbergskajen med medlemmar intresserade av upprustning av marin- och kulturhistoriskt intressanta fartyg. Vid Gasverkskajen finns elva båtar och sju containrar som saknar avtal. Trafikkontoret vill nu städa bort de båtar som står där olovligen och överlåta ansvaret för hela området till fartygsföreningen Gullbergskajen.

Trafikkontoret har eftersökt båtarnas ägare i Post- och inrikes tidningar.

– Båtägarna har därefter tre månader på sig att flytta båtarna, säger planeringsledare Jörgen Johansson, Trafikkontoret.  

Simon Andermo tycker också att det är bra att olagliga båtar som inte sköts städas bort. 

Konstnärerna som håller till vid Drömmans kaj blir av med sin scen. Rivningen startar den 1 juni. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.