Generalmajor Stigsson har dömts till tre månaders fängelse för hustrumisshandel i en dom, som vunnit laga kraft. Han står också åtalad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift för sitt sätt att hantera sekretessbelagda handlingar. Den rättegången börjar i Stockholms tingsrätt den 19 maj.
Enligt Ansvarsnämnden har Stigsson allvarligt skadat både förtroendet för honom som yrkesofficer och även allmänhetens förtroende för Försvarsmakten. Därigenom har han grovt åsidosatt sina åligganden mot Försvarsmakten och ska därför avskedas, skriver nämnden.
De hemliga handlingar som Stigsson står åtalad för att ha slarvat med har han förvarat öppet på ett skrivbord i sin bostad och i en kontorsskrubb i en lägenhet som han disponerade. Han bar också med sig två sekretessbelagda handlingar i benfickan till sin uniform när han greps av polis våren 2005. Han har vidare förvarat hemliga handlingar i ett vindsförråd.
Han har därigenom brutit mot de bestämmelser som gäller för hantering av sekretessbelagda handlingar inom Försvarsmakten. Det handlar om grov och upprepad underlåtenhet.
Ansvarsnämndens beslut kan överklagas till Arbetsdomstolen.
Misshandeln av hustrun står i uppenbar strid med Försvarsmaktens värdegrunder och visar att han är uppenbart olämplig att inneha en anställning som yrkesofficer. Enbart misshandeln är en självständig grund för avsked. Det vore stötande om en yrkesofficer skulle få behålla sin anställning efter att ha gjort sig skyldig till sådan brottslighet, enligt Försvarsmakten.
Personaldirektören lättad
Försvarsmakten tar emot beslutet med lättnad.
-Vi välkomnar det här beslutet. Vi lägger ned mycket tid på värdegrundsfrågor och det går inte ihop med att ha en hög företrädare som uppträder så här. Yrkesofficerare ska vara goda förebilder, säger personaldirektör Lars Norrström till TT.
Stigsson motsätter sig avsked
Tony Stigsson motsätter sig avsked. Han har förnekat den misshandel han är dömd för och anfört att Försvarsmaktens praxis är att inte avskeda officerare som dömts för misshandel utom tjänsten.
När det gäller de hemliga handlingarna förklarar han att han i en del fall haft full kontroll över handlingarna, i andra att dessa förvarats på ett säkert sätt eller att handlingarna haft låg säkerhetsklass. I vart fall borde Ansvarsnämnden avvakta en fällande dom innan han avskedas, har Stigsson anfört.
Hans ombud Lars P Merkel vill inte kommentera Ansvarsnämndens beslut och kan inte heller svara på om beslutet kommer att överklagas till Arbetsdomstolen.
Västnytt/TT