Maria är fastkopplad i sin hjärtmaskin på en avdelning på Sahlgrenska sedan i maj. Nu inkluderar hon maskinen i sitt musikskapande i väntan på ett hjärta. Foto: SVT

Gör musik i väntan på nytt hjärta

Publicerad

Hon har skapat musik kring sitt hjärta baserat på ljudet av sin hjärtpump – maskinen som står mellan henne och döden.

En vardag i våras slutade 34-åriga tvåbarnsmamman och musikern Maria Strandéns hjärta att slå. Hon fördes i ilfart från Östra sjukhuset till Sahlgrenska och var sekunder från döden.

– Det är ett mirakel att jag överlevde, säger Maria Strandén.

Läs också: Maria har fått ett nytt hjärta

Svagt hjärta

Hon var sövd i tre veckor och opererades igen och igen. Hennes liv kunde räddas, men inte hennes hjärta. Det slår knappt. Sedan ett halvår väntar hon på en hjärttransplantation. Hon lever tack vare sin hjärtpump, en maskin som fyller sjukhusrummet på Sahlgrenska med ett rytmiskt ljud, ett slag, ett pysande. 65 gånger i minuten. Dygnet runt sedan i maj.

– Jag tror aldrig jag kommer vänja mig vid ljudet, säger Maria Strandén.

Vad tänker du när du hör det?

– Jag vet vad jag tänker när jag inte hör det. Då blir jag jättestressad. Då blir jag helt livrädd att jag skall dö.

Maria och hennes man har två barn. Den minsta, en pojke föddes tre veckor innan Marias hjärta en morgon helt plötsligt slutade fungera. Men förlossningen har ingenting med hjärtproblematiken att göra, enligt Maria. Barnen mår bra och är hemma med hennes man, medan Maria är fastkopplad i sin hjärtmaskin på en avdelning på Sahlgrenska sedan i maj.

– Det är jättelänge. Jag väntar på ett nytt hjärta, men det tar lite tid, säger Maria Strandén.

Utnyttjade begränsningarna

Maria arbetar med information inom Göteborgs kommun men musiken har alltid varit och är en stor del av hennes liv och identitet. Hon spelar i olika band och har gjort så sedan tonåren. Björn Nyberg, en av hennes musikervänner, kom till henne och frågade om hon ville göra en låt kring sin situation.

– Han undrade om jag orkade och ville sjunga. Och det ville jag. Jag skrev en text och så gjorde vi den här låten ”Full of love”. Sedan han kom hit till det här rummet och så spelade vi in den här, säger Maria.

Men inspelningsplatsen, rummet med hjärtmaskinen innebar begränsningar. Begränsningar som Maria och Björn valde att utnyttja.

Maskinens ljud med 65 slag minuten är hela tiden närvarande i Marias musik.

– Vi kunde inte ta bort maskinen. Den låter hela tiden så vi inneslöt det i stället, säger Maria.

Maskinens ljud med 65 slag minuten är nu hela tiden är närvarande i musiken, på samma sätt som den fyller sjukhusrummet i Marias vardag.  Men här får ljudet sällskap av beats och textrader som: ”I woke up. I couldn´t speak. I couldn´t move. I never felt so weak..” och ”My heart isn´t beating, but all is full of love.. is full of love...”

Vad tycker du själv du kan förmedla med den här låten?

– Det är skräcken av att vara med om det här. Jag tycker låten är ganska otäck. Och det är ganska otäckt att vara med om en sådan här sak. Att nästan dö, säger Maria.

Saknar familjen

Maria kan inte åka hem utan är bunden till sjukhuset. Men hon kan gå i korridoren och även ner till fiket med sin rullbara hjärtmaskin. Den ser ut som en cabinväska med en massa slangar och är ungefär lika stor. Men hon måste vara i närheten av någon som är utbildad på hjärtmaskinen utifall något händer. Att vara bunden till maskinen under så lång tid som Maria varit är inte heller utan komplikationer. Hon har fått en mindre hjärnblödning som en direkt följd av att blodet går genom en maskin. Hon har återhämtat sig från den men det kan hända igen. Det är en märklig väntetid för henne som ändå har blivit vardag.

– Det är hemskt att säga, men jag har nästan vant mig. Det jag saknar är min familj. Min dotter som är tre år och min lille pojke. Jag saknar dem jättemycket, säger Maria.

Hur går tankarna? Tänker bara du på – snart kommer det ett hjärta?

– Nej, jag tänker på vardagliga ting. Vad som är på TV och så där, och så tänker jag på min familj. Det viktigaste i mitt liv är att få komma hem till min familj och mina barn. Och musiken förstås. Det är hemskt att säga men det var det första jag tänkte på efter jag vaknade efter att ha varit sövd i tre veckor. Jag måste ge ut låtar som jag segat med länge. När jag vaknade och var levande igen på något sätt så tänkte jag det, säger Maria Strandén.

Lyssna på Marias låt här: Full of love

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer