Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Stenafärjans tysklandsterminal slog vattnet från Göta Älv in över parkeringen. Foto: Per Aqvilin

Göta älv har svämmat över

Uppdaterad
Publicerad

Göta älv har svämmat över till följd av de senaste dagarnas regnoväder och fiskhamnen har fyllts med vatten. Samtidigt har Göteborgs stad stängt av intaget av råvatten eftersom obehandlat avloppsvatten riskerar att rinna ut i älven.

– Det är helt vattenfyllt, säger Roger Thilander, vd för fiskhamnen.

Ovädret Hans har kopplat sitt grepp om Göteborg och Västsverige. På tisdagsmorgonen tvingades man stänga två körfält på E6 på grund av översvämningar.

– Det är mycket vatten på vägarna nu, så vi uppmanar till att man är försiktig när man är ute och kör, säger Stefan Karlsson, regional insatsledare vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Under eftermiddagen är vägen helt avstängd i båda riktningar i höjd med Kållered i Göteborg – och enligt Trafik Göteborg beräknas avstängningen pågå fram till klockan 09 på onsdagen.

– Det är svårt att pumpa bort vattnet, för då pumpar man bara runt det. Däremot försöker vi titta långsiktigt om vi kan avleda vattnet med barriärer vid känsliga delar av infrastruktur.

Göta älv översvämmad

Samtidigt har Göta älv svämmat över i regnovädret, något som P4 Göteborg var först med att rapportera om. Parkeringen på hamnplan vid fiskehamnen, som vanligtvis är full av bilar, ligger under en meter djupt vatten.

– Det är lite kritiskt, säger vd Roger Thilander till SVT Väst.

– Vi var nere och tittade här för en stund sedan, då simmade änder här nere på parkeringen. Sälen har inte kommit upp än, han är ute i älven fortfarande.

Ingen prognos

Under eftermiddagen stängde Göteborg stad sitt intag av råvatten från Göta älv eftersom man ser en risk för att obehandlat avloppsvatten kan rinna ut i älven från de kommuner som har sina avloppsreningsverk uppströms.

– Det är en säkerhetsåtgärd som vi har vid kraftiga regnfall. Vi vill inte ha obehandlat avloppsvatten i det råvatten vi använder till vårt dricksvatten, säger Henrik Lundin, tf avdelningschef dricksvattenproduktion.

Det finns ingen prognos för hur länge stoppet kommer att pågå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.