Renoveringsprojektet Göta kanal 2.0 genomförs mellan 2016 och 2020. Foto: TT

Göta kanal drar igång sin 187:e säsong

Publicerad

Nu är renoveringen av Göta kanalanläggningen i Sjötorp färdig. Därför är det där som kanalsäsongen ska invigas på onsdag med näringsminister Mikael Damberg (S) som huvudtalare.

Under två år har Göta kanalbolag genomfört en av de största renoveringarna som har gjort i kanalanläggningen i Sjötorp, norr om Mariestad.

Det är kajen i Varvsbassängen som har renoverats men nu är den alltså färdig. Det gäller även pirarmen som går ut i Vänern nedanför Sjöslussen.

Damberg (S) inviger

Därför kommer årets Göta kanalsäsong att invigas just i Sjötorp på onsdag. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg kommer vara på plats och hålla tal.

– Att han åker hit för att vara med på invigningen visar att han tar det här på allvar. Även om jag är hans politiska motståndare tycker jag att det är stort av honom att han kommer, säger Johan Abrahamsson (M), kommunalråd i Mariestads kommun.

Han berättar att kanalen är kommunens i särklass största dragplåster inom turistnäringen och att han gläds åt renoveringen.

En av de största insatserna sedan 1832

Renoveringen i Sjötorp har varit en del i projektet Göta kanal 2.0 som genomförs mellan 2016-2020. Projektet är en av de mest omfattande renoveringsinsatserna som genomförts i sedan invigningen av kanalen 1832.

– Det är otroligt viktigt att kanalen sköts och underhålls. Den har ett stort attraktionsvärde för oss i Mariestad, Töreboda och Karlsborg, säger Johan Abrahamsson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.