Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Götaälvbron lever på övertid Foto: SVT

Götaälvbron lever på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år bedöms Götaälvbron i Göteborg vara uttjänt. Men den nya Hisingsbron som ska ersätta dröjer till 2021. Genom att mäta brons rörelser och töjningar menar kommunen att den kommer att vara säker att färdas på in i det sista.
– Man behöver inte vara orolig. Vi har bättre koll på bron än någonsin, säger Mikael Andersson, planeringsledare på Trafikkontoret.

Den 80 år gamla Götaälvbron är i dåligt skick. Det största problemet är de bärande balkarna som är byggda i ett stål som blir sprött när det åldras.

Belastning, väder och vind har gjort att de nu är på god väg att nå sitt bästföredatum. Sedan tio år tillbaka övervakas de därför med hjälp av fiberoptik. Systemet larmas om det uppstår en svaghet eller en spricka i stålbalkarna, och hittills har inga större skador upptäckts.

– Vi gör hela tiden nya bedömningar av bron och den är i bättre skick än man trodde i början av millennieskiftet, säger Mikael Andersson, planeringledare på Trafikkontoret.

I klippet nedan förklarar Mikael Andersson hur övervakningssystemet fungerar.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Andersson visar övervakningssystemet av Götaälvbron Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer