Götaälvbron kyls ner. Foto: SVT

Götaälvbron vattnas för att kylas ner

Publicerad

Efter problemet med att stänga klaffen på Götaälvbron förra veckan spolar Trafikkontoret i Göteborg kallt vatten på klaffen. För att hindra trafikstörningar har man även ändrat öppettiderna.

Varma dagar spolar Trafikkontoret kallt vatten på klaffen på Götaälvbron för att förhindra att den vidgar sig. Spolandet kallas vattenbegjutning och det har brovakten gjort, främst på förmiddagar, sedan förra veckan när det var problem med att stänga klaffen.

Men att kyla bron med vatten är något som bara görs vid behov. Brovakten utgår från mätvärden som de följer kring bron.

– Det gäller framförallt förmiddagarna nu, när det är varmt. Det finns ju ingen anledning att kyla på natten för sdå är det ju svalt ändå, Michael Ernfors, enhetschef på Trafikkontoret.

Det finns tre anledningar till att bron inte gick att stänga förra veckan. För det första gör det varma vädret att stålet i klaffen utvidgar sig. För det andra gör det pågående bygget av en ny bro intill att marken rör sig, vilket kan göra att Götaälvbron flyttar sig något. Dessutom hänvisar man till att konstruktionen är gammal och behöver bytas ut.

I klippet ser man hur vattnet spolar på Götaälvbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer