Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart drar Göteborgs 400-årsjubileum igång – i klippet får se tre av de stora händelserna under firandet. Foto: Peter Kvarnström/Göteborgs stad

Göteborg 400 år: Här är artisterna du inte får missa på jubileumsfestivalen i Frihamnen

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas århundradets festival – och tanken är att fira Göteborg 400 år, dock två år försenat. Det har kritiserats för att ha för mycket Stockholmsinslag. Festivalens bokare guidar till tre lite ovanligare punkter på festivalen, som försöker täcka mer än musik.

– För 100 år sedan var Einstein på Liseberg, vi vet inget vad som blir avtrycket här om hundra år, säger bokaren Jessica Winnberg.

– Jag tycker att Jackie Mere är en spännande grej, hon har bara släppt två låtar men blivit lyssnad på enormt mycket. Hon är från Biskopsgården, ett doldistips, säger Jessica Winnberg.

Hon rekommenderar också Circus I love you: fransk nycirkus som bor på området med hela sin husvagnsby.

– De äter och tvättar sina kläder här och det passar alla 0 – 100 år. Det är en annan konstform.

För den som är danssugen är det lördag som gäller. Dagen startar med lunchbeat, fortsätter med danstävling och kröns med Arvingarna och Hasse Andersson. Förutom musikartister finns också till exempel Göteborgs universitet och Chalmers på plats för workshops.

– Det är inte bara musik utan även fokus på hållbarhet och framtidsfrågor, säger Jessica Wannberg.

Nej från stora Göteborgsartister

Festivalen har fått kritik för att sakna de stora dragplåsten från Göteborg, hur ser du på det?

– Jag säger att vi har ställt frågor och fått svar.

Har ni fått nej från stora Göteborgsartister?

– Ja. Det är frivilligt att välja vilka festivaler man spelar på. I stort är jag jättenöjd och stolt över det här programmet, men det är klart några stora Göteborgsnamn som har tackat nej, det är tråkigt.

Starta klippet för att se något av det mer traditionella som kommer på den gratisfestival som arrangeras 2 – 5 juni för att fira Göteborg 400 år.

Hela programmet hittar du här.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.