Påskfjädrar Foto: TT

Göteborg stoppar påskfjädrar av djurrättsskäl

Uppdaterad
Publicerad

De traditionsenliga påskfjädrarna försvinner från Göteborgs verksamheter från och med i år. Anledningen är att det det är svårt att spåra fjädrarna och därav inte heller garantera att fåglarna har det bra.

Efter ett medborgarinitiativ från organisationen Djurens rätt stoppar Göteborgs stad inköp av fjädrar. 2017 hade djurrättsorganisationen fått inrapporterat att 74 kommuner i Sverige slutat köpa påskfjädrar.

I Sverige tar man inte vara på fjädrarna från slaktade fåglar, därav är alla fjädrar importerade – de flesta från USA och kalkonindustrin.

”Det finns stora brister inom denne och vi vill inte att vår hemstad Göteborg ska stötta något så brutalt.” skriver organisationen i sitt förslag som nu fått gehör.

Inga garantier

Den svenska ramavtalslevernatören kan inte garantera djurskyddet, då fjädrarna är svåra att spåra eftersom det är en amerikansk underleverantör som föder upp fåglarna.

– Vår leverantör kan garantera att kalkonerna inte plockas levande, men inte att de har det bra vid uppfödning. Eftersom den garantin inte finns så valde nämnden att plocka bort det från sortimentet, säger Elin Berg Mannebo, handläggare på inköp och upphanndling.

Fjädrarna tas bort från sortimentet i ramavtalet för lek- och hobbymaterial. Men bara för att det plockas bort från ramavtalet så finns inga garantier att de importerade fjädrarna försvinner.

– När vi plockar bort fjädrar från ramavtalet så kan ändå verksamheter välja att köpa fjädrar, då finns risk att de köper sämre alternativ från leverantörer som inte är kontrollerade alls, säger Elin Berg Mannebo.

Tipsar om alternativa dekorationer

För att undvika att verksamheter köper in fjädrar från okontrollerade leverantörer så förs en dialog med de miljöansvariga i varje stadsdel. Dialogen förs för att se om förskolor, skolor och äldreomsorg har viljan att byta ut påskdekorationer.

– Det är viktigt att informera och vi kommer även ge förslag på alternativa påskdekorationer. Vi håller också på att undersöka om det finns syntetiska fjädrar utan kemikalier som vi i stället kan upphandla, men om det hinner bli klart till påsk vet jag inte, säger Elin Berg Mannebo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.