Göteborg bojkottar israeliska varor

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad stoppar inköp från Israel, rapporterar P4 Göteborg.

Beslutet togs i inköps- och upphandlingsnämnden på torsdagen efter förslag från de styrande partierna i Göteborgs stad – S, V och MP – som vill stoppa alla inköp från bland annat Israel.

”Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter”, har kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Röstsiffrorna i nämnden blev fem mot fyra. Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Demokraterna röstade för avslag.

Sarah Ullmark (M) sitter i inköps- och upphandlingsnämnden. Hon menar att beslutet inte borde ha tagits där.

– För det första får man konstatera att det som händer i Gaza inte går att ta in, allt mänskligt och civilt lidande. Men för oss får man hålla isär situationen i Gaza med den mer principiella frågan om huruvida Göteborgs stad ska bedriva utrikespolitik, något som staten vanligtvis står för, säger Sarah Ullmark (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Göteborgarnas skattepengar ska inte gå till ockupationsmakter” – hör Jonas Attenius berätta mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.