Christofer Åslund, enhetschef Göteborg Energi Foto: SVT

Göteborg Energi: Svårt att hitta mark för vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att hitta mark. Det är det kommunala bolaget Göteborg energis främsta förklaring på att det finns så få vindkraftverk i kommunen.

– På den här platsen har det funnits tolv vindkraftverk, men nu är det bara ett kvar just här. De andra är pensionerade, säger Christofer Åslund, enhetschef Göteborg Energi.  

Storhetstiden för vindkraft i Göteborg avslutades för tre år sedan med nedmonteringen av Sveriges då största vindkraftverk Big Glenn, och till ersättare sa Göteborgs hamn nej för att säkra marken för egna framtida behov.

Anledningen till att de inte är ersatta beror på flera olika saker, menar Christofer Åslund, enhetschef Göteborg Energi.

– Det finns planer för marken här i framtiden, främst för hamnen och sjöfarten, men även med hänsyn till att det är ett natura 2000-område här runt omkring med fågelskydd.

För några år sedan fanns planer på 15 vindkraftverk mellan Torslanda och Brännö. Men av de planerna blev det inget.

– Vi har två vindkraftverk i kommunen så nej, det är inte jättemycket. Vi skulle behöva mark som ligger så att det inte stör, och det är svårt att hitta sådan mark, säger Christofer Åslund.

Andra satsningar

Men det är rätt stora ytor i hamnen, kan inte sjöfarten och vindkraften samsas?

– Det kan man titta på men samtidigt är det så att man låser upp mark innan den är bestämd hur den ska utvecklas, så det gäller att det går i takt där i så fall, säger Christofer Åslund, enhetschef Göteborg Energi.

Göteborg energi menar ändå att man satsar på vindkraft – men då i andra kommuner. De erbjuder bland annat sina kunder köpa andelar i vindkaftskooperativ. Men då ligger själva vindkraftverket långt från Göteborg, som till exempel Dals-Ed.

Det finns även andra satsningar på förnybar energi.

– Vi har byggt två stora solcellsparker och samarbetar med andra vindkraftsleverantörer, och vi har en satsning på kraftvärme, säger Christofer Åslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.