Göteborgs filmfestival klarade sig undan corona 2020. Nu står pandemin i fokus på festivalen 2021. Foto: Pressbild

Göteborgs filmfestival blir helt digital

Uppdaterad
Publicerad

Den tilltagande smittspridningen gör att Göteborgs filmfestival ställer om till att genomföra evenemanget helt digitalt. ”Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut”, säger vd Mirja Wester.

I ett mejl som gått ut till samtliga volontärer skriver Mirja Wester och volontärsamordnaren Amanda Romeborn att de tvingats fatta det tråkiga beslutet att inte genomföra Göteborg Film Festival 2021 i fysisk form utan istället skapa en digital festival.

– Vi håller just på att se hur vi ska hantera det här. Det kommer ett beslut snart som vi ska kommunicera, sa Mirja Wester till SVT Nyheter Väst tidigt på måndagskvällen.

Senare under kvällen kom mycket riktigt ett pressmeddelande, där nyheten bekräftas.

– Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut. Göteborg Film Festival är en av världens största publika filmfestivaler och det är första gången i vår 44-åriga historia som festivalen inte kommer att ske på biograf i januari. Men vi måste ta ansvar för den ökade smittspridning vi ser i samhället och i första hand tänka på vår publiks och personals hälsa, säger Mirja Wester i meddelandet.

Stora konsekvenser

Hela året har de ansvariga bakom festivalen kastats mellan hopp och förtvivlan.

– Vi har ända sen i våras jobbat aktivt med det här och haft olika scenarier igång. Vi har kastats som en jojo mellan olika besked om restriktioner. Det var trehundra, sen 50 och nu åtta personer som fick samlas, konstaterar Mirja Wester.

Olika scenarier

Arrangörerna har därför fått jobba med flera olika tänkbara scenarier, för att slutligen landa i att det inte går att genomföra festivalen i fysisk form, bara digitalt.

– Det är ju inte bara vi utan det här påverkar hela världen. Det påverkar publikens möjligheter att gå till biografen, det påverkar biografernas möjligheter att hålla öppet, det påverkar möjligheten att producera filmer... det påverkar oss på alla sätt, säger Mirja Wester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet