Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Göteborg håller andan inför NMR-demonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg är i dag en delad stad som har hela Sveriges ögon på sig. Nazister, kulturfolk, fotbollsfantaster och motdemonstranter korsar varandras vägar – och staden håller andan.
Tusentals motdemonstranter har samlats på Heden i Göteborg för att ta avstånd mot de 500 nazister som demonstrerar på Göteborgs gator.

I dag demonstrerar nazister på Göteborgs gator – och motdemonstranter har kraftsamlat för att visa sitt avstånd, samtidigt som den stora bokmässan har lockat människor från hela Sverige. Inte nog med det, en fotbollsmatch anordnas på Gamla Ullevi med gratis inträde och konsert på Liseberg i kväll. En fullspäckad dag för polisen i Göteborg med andra ord.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är orolig, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, till TT.

Vid 13-tiden hade polisen omhändertagit ett 20-tal personer. Två personer ska enligt polisen ha burit på pyroteknik – det vill säga exempelvis bengaliska eldar.

”Stor tilltro till polisen”

Tusentals motdemonstranter har samlats på Heden, bara tio minuters promenad från där nazisterna demonstrerar.

Men kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson tycker ändå att Göteborgarna ska vara lugna.

– Min tilltro till polisen är stor. Nazisterna kan se sig i månen efter stöd i den här staden. Det finns tillräckligt mycket goda krafter här som håller emot. Vi står enade, säger hon till TT.

Redan under fredagen stod det klart att utländska medborgare har tagit sig till Sverige för att medverka i nazistmarschen, under lördagsförmiddagen hade sju personer tagits i förvar. Polisen i Göteborg har fått hjälp från alla Sveriges polisregioner och även från norska polisen.

– Vi har förstärkt koll på gränserna, både mot nord och syd och mot Norge där vi utför inre utlänningskontroller, säger Peter Adlersson.

Ta god tid på er

Polisens råd till göteborgare som ska bege sig ut i stan i dag är främst att ta god tid på sig – eftersom det kommer att vara avspärrningar och störningar i lokaltrafiken.

– Undvik där det är mycket folk och hetsig stämning. Även där det inte är avspärrat kan polisen begära att folk avhyser från en plats om det behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet