Här ligger den dyraste hyreslägenheten i landet. Foto: Google maps

Göteborg har landets dyraste hyreslägenheter

Uppdaterad
Publicerad

På topp tio-listan kostar alla lägenheter mer än 22 000 kronor i månaden. Men för den allra dyraste hyresrätten i landet får man lägga till ytterligare tiotusen kronor. Och den lägenheten finns i centrala Göteborg.

En nyrenoverad sjurummare på Kungsportsavenyen i Göteborg kostar 32 160 kronor i månaden, enligt den kartläggning som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra gjort av förmedlade lägenheter 2019. Wallenstam äger jugendhuset, som är byggt 1897. I huset finns en del företag och kontor, men alltså även exklusiva bostäder.

Göteborg även på plats två och tre

Även plats två och tre på topp tio-listan hamnar i Göteborg, som har högst andel hyresrätter bland storstäderna. På plats två finns en annan lägenhet på samma adress (26 783 kr), och på plats tre en lägenhet på Vasagatan (25 773 kr). Först på fjärde plats kommer Malmö och på sjätte plats Stockholm.

Hur kan det komma sig att landets tre dyraste hyresrätter finns i Göteborg?

– Hyror sätts efter ett bruksvärdessystem, där lägenheter med hög kvalitet och bra läge kostar mer, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Inte andra klassens boende

– Vårt mål är inte att alla hyreslägenheter ska vara billiga. Vi vill inte att hyreslägenheter ska vara en andra klassens boendeform. Hyreslägenheter ska vara attraktiva för alla kategorier, fortsätter han.

Enligt Carl-Johan Bergström är inte problemet att det finns dyra lägenheter, utan att det råder en bristsituation där människor ofta betalar för mycket för alldeles för lite.

– Se på bostadsrätterna, där det är fri prissättning när ägaren hyr ut. Det leder till en extrem prisutveckling eftersom många är desperata.  Många vill bo i Göteborg, men det är svårt att få tag i en lägenhet här. Det byggs  fortfarande för få, och de som byggs är ofta för dyra, säger han.

De dyraste lägenheterna som förmedlades 2019

1. Kungsportsavenyen, Göteborg. 7 rum. Hyra: 32 160 kronor.

2. Kungsportsavenyen, Göteborg. 5 rum. Hyra: 26 783 kronor.

3. Vasagatan, Göteborg, 6 rum. Hyra: 25 773 kronor.

4. Marietorps allé, Malmö, 7 rum. Hyra: 25 759 kronor.

5. Husarviksgatan, Stockholm, 6 rum. Hyra: 25 549 kronor.

6. St Paulsgatan, Stockholm, 7 rum. Hyra: 25 059 kronor.

7. Götabergsgatan, Göteborg, 6 rum. Hyra: 25 000 kronor.

8. Köpenhamnsvägen, Malmö, 6 rum. Hyra: 23 426 kronor.

9. Valhallavägen, Stockholm, 7 rum. Hyra: 22 645 kronor.

10. Köpenhamnsvägen, Malmö, 5 rum. Hyra: 22 635 kronor.

Källa: Hem & Hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.