Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter 400 skjutningar – Göteborg planerar att införa projektet ”Sluta skjut” Foto: SVT

Efter 400 skjutningar – Göteborg kan ta efter Malmö för att stoppa dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har skjutningarna minskat sedan samverkansprojektet ”Sluta skjut” infördes. Nu kan Göteborg ta efter för att minska det dödliga våldet.

– Det kommer att krävas en stor insats från alla inblandade parter, säger Gabriella Nässén, chef för Trygghet och Samhälle på Göteborgs stad.

Hör mer om arbetet att införa metoden i klippet ovan.

Det har varit 400 skjutningar, varav 43 med dödlig utgång, i Storgöteborg de senaste 10 åren, rapporterar P4 Göteborg. I början av året tog politikerna i Göteborg beslut om att utreda möjligheterna att införa ”Sluta skjut”, en metod som testats i några år i Malmö.

Där infördes projektet 2018 som ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och civilsamhället. Sedan dess har antalet skjutningar i staden minskat. Men hur mycket ”Sluta skjut” påverkat är för tidigt att säga, enligt forskare från Malmö universitet som utvärderat projektet.

Möten med kriminella

Projektet bygger på en amerikansk metod för att minska grova våldsbrott bland kriminella.

Utifrån polisens kartläggning, om vilka individer och grupper som är inblandade i våldsamma konflikter, riktas åtgärder, inte bara mot enskilda utan mot hela gruppen, enligt Malmö Stad. De som vill hoppa av det kriminella livet erbjuds stöd.

”Intresserade att ta efter”

Nu utreds möjligheterna att införa metoden i Göteborg.

– Det som ger fler verktyg att angripa problemen vi har ser vi som positivt. Vi försöker ju vara en lärande organisation. Är det något som verkar fungera så är vi intresserade av att ta efter, förfina och anpassade det lokalt, säger Daniel Neck, brottsförebyggande samordnare på polisen i Storgöteborg.

Vad är nyckeln för att det här ska fungera?

– Vår kartläggning är avgörande, att vi identifierar rätt individer och grupper. Och där tycker vi att vi har en ganska bra koll på de som står för det grova våldet.

I oktober väntas förvaltningen i Göteborg kunna presentera ett förslag för politikerna i kommunstyrelsen.

Projektet ”Sluta skjut” har testats i Malmö och metoden var ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Metoden bygger på en amerikansk förlaga under namnet ”Group Violence Intervention”. Den består av tre delar: Att framföra ett moraliskt budskap från samhället att våld inte tolereras, att framföra att framtida våldshandlingar kommer att få lagliga konsekvenser och att erbjuda hjälp från socialtjänsten till dem som vill ha det.

Den bygger på insikten att de kriminellt aktiva grupperna utgör en minimal del av befolkningen, men står för en stor del av våldsbrotten.

Metoden utgår också från att intern gruppdynamik och hederstänkande på gatunivå driver våldet mellan kriminella grupper och individer.

Metoden bygger på samarbete mellan rättsväsende, samhällsrepresentanter (till exempel brottsutsatta eller före detta kriminella) och socialtjänst.

Gruppen bjuder in till individuella möten med gängmedlemmar. Där betonas att det individen gör påverkar alla medlemmar i det kriminella gänget.

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och har även testats i Skottland.

Källa: National Network for Safe Communities, Malmö stad.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer